Intel Xeon D: levný čip Broadwell pro úsporné servery

I přes silné postavení v oblasti serverů musí Intel bojovat proti novým hráčům využívající levné a úsporné čipy ARM. Intel tak uvádí nový procesor Xeon D.

Datacentra i menší firemní servery už nejsou pouze o kombinaci nejvýkonnějších a nejdražších procesorů s vysokou spotřebou a maximálním výkonem, ale v poslední době začínají být populární i menší úsporná řešení, která jsou levnější a efektivnější.

V tomto segmentu útočí ARM díky společnostem jako Applied Micro, Qualcomm a dalším, včetně samotného AMD. Intel tak vytvořil nový procesor, který je určen pro boj v této oblasti. Kromě slabšího Atomu C2000 pro mikroservery (Avoton) tak nově představil výkonnější řešení pod značkou Xeon.

Intel Xeon D: první serverový 14nm Broadwell

Nová řada procesorů Xeon D se nachází v oblasti TDP 20 W až 45 W, jde tak o formu mobilních 14nm čipů Broadwell bez grafiky. Oproti mobilním verzím ale mají spoustu technologií, které jsou pro serverové použití důležité.

Image1-Intel-Xeon-D-600.jpg
Základní rozložení čipu Xeon D od Intelu

Intel nabídne modely se dvěma, čtyřmi (Xeon D-1520) a dokonce i osmi jádry (Xeon D-1450) s frekvencí Až 2,2 GHz, která se může v režimu Turbo dostat až na 2,5 GHz, respektive 2,6 GHz u jednoho jádra. Čipy podporují HyperThreading, takže osmijádrový model zvládne zpracovat až 16 vláken současně. Ze samotné architektury Broadwell vychází podpora technologií jako AVX 2.0, dual FMA, AES-NI, TXT (Trusted Execution Technology), TSX a pochopitelně Intel VT-d/VT-x pro virtualizaci a další.

Oproti serverovým Atomům nabízí Xeon D lepší možnosti propojení, pomocí integrovaného řadiče nabízí až 24 linek PCI Express 3.0, které lze využít například pro přídavné síťové nebo další karty. Samozřejmě nechybí podpora až šesti portů Sata 6 Gb/s, čtyř USB 3.0 a čtyř USB 2.0 portů.

Image-2-Intel-Xeon-D-600.jpg
Specifikace a architektura

Jednou z hlavních výhod je integrovaný řadič pro duální ethernet s rychlostí až 10Gb/s, což snižuje nutnost přidávat další specializované síťové karty. Vše je k dispozici v rámci samotného čipu a základní desky a tím lze docílit opět o něco nižší celkové spotřeby serveru.

Image-3-Intel-Xeon-D-600.jpg
Přehled zlepšení u architektury Broadwell

Intel Xeon D podporuje operační paměti DDR3L s frekvencí až 1 600 MHz nebo modernější (ale také dražší) DDR4 s frekvencí až 2 133 MHz. Maximální kapacita rozložená ve čtyřech slotech (pouze dva kanály) dimm je 128 GB (ECC) nebo 64 GB v případě so-dimm.

Lepší výkon i efektivita

Intel tak nabízí několik řešení pro servery, které zajišťují pokrytí většiny oblastí. Pro nejnižší segment má připravené úsporné Atomy C2000, pro trochu náročnější segment je k dispozici nový Xeon D a pro náročnější už jsou v prodeji procesory řady Xeon E5 v3 a vyšší.

Image-4-Intel-Xeon-D-600.jpg
Porovnání Atomu C2000, Xeon D a Xeonu E5 v3

Xeon D je ale prvním serverovým čipem vyrobeným pomocí 14nm technologie, s čímž souvisí především výborná efektivita v poměru spotřeby a výkonu. Intel zatím nezveřejnil přesné srovnání výkonu, oproti levnějším Atomům by ale dle předběžných čísel měl být výkon až 3,4x vyšší a v případě výkonu na watt až 1,7x lepší.

Architektura Broadwell vychází z Haswellu a má vylepšené úsporné technologie v klidu a při nižším vytížení, což se hodí právě pro mikroservery a podobně. Lze očekávat, že Xeon D bude zajímavé řešení i pro velké společnosti a datacentra, kde je poměr spotřeby a výkonu velmi důležitou položkou při rozhodování. Xeon D přitom nabídne většinu potřebných serverových technologií v malém úsporném balení. Ceny zatím nebyly oznámeny.

Diskuze (9) Další článek: Mushkin ECO2: nejlevnější SSD s kapacitou až 480 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,