Intel WiDi: Z notebooku do televize a bez kabelu

Chcete pustit video většímu množství lidí, a jako naschvál s sebou nemáte kabel pro propojení notebooku s velkou televizí? A co takhle zkusit to bez drátů pomocí Intel WiDi.

Tento článek vyšel v Computeru číslo 10/10. Pro propojení notebooku s moderní televizí s vysokým rozlišením v současnosti používáte pravděpodobně HDMI kabel. Ten nabízí možnost přenášet obraz v plném HD rozlišení i na vzdálenost okolo deseti metrů – tedy samozřejmě za předpokladu, že máte kvalitní kabel. Deset metrů je už dostatečná vzdálenost pro pohodlné použití v nejedné domácnosti, stále zde však zůstává ten nevzhledný a neskladný kabel. Navíc pokud nemáte televizor s počítačem propojený nastálo, je neustálé připojování a odpojování nepohodlné a obtěžující.

Není se tedy čemu divit, že vývojáři přemýšlejí o možnosti nahradit takové propojení bezdrátovou sítí. V současnosti se objevuje několik konkurenčních technologií (za všechny zmiňme například technologii Wireless HDMI), z nichž však nejživotaschopněji vypadá technologie nazvaná prostě WiDi. Nestojí za ní nikdo menší než společnost Intel a její zkratka v rozkódovaném stavu znamená Wireless Display, tedy v překladu „bezdrátový displej“.

S obyčejným notebookem

Proč považujeme tuto technologii za nejživotaschopnější? Jednoduše proto, že k jejímu použití nepotřebujete žádný přídavný hardware. Tedy po pravdě řečeno potřebujete, ale doplněk je velmi levný a časem nebude zapotřebí vůbec. Ale to už trochu předbíhám.

Ve skutečnosti totiž technologie Intel WiDi nevyužívá žádných speciálních komponent nebo modulů. Plně stačí, když máte notebook osazený procesorem Core i7-620M, Core i5-540M, Core i5-520M, Core i3-350M nebo Core i3-330M, integrovanou grafickou kartou Intel HD a kompatibilní Wi-Fi modul z řady Intel Centrino (konkrétně Advanced-N 6200, Advanced-N+WiMAX 6250 nebo Ultimate-N 6300). Zbývající požadavky se týkají 64bitového operačního systému Windows 7 v jakékoli edici a samozřejmě nainstalovaného software Intel My WiFi.

Bezdrátové propojení notebooku s televizorem 

Vidíte to? Pokud si správně vyberete notebook, stačí vám nainstalovat si pouze zdarma dostupnou rozšiřující aplikaci (Windows 7 ve verzi 64bit budete mít v počítačích této třídy od výrobce automaticky) a můžete bezdrátově vysílat obsah vašeho monitoru do bezdrátově připojeného televizoru.

Vše funguje tak, že notebook vytvoří společně s televizí lokální, tzv. PAN bezdrátovou síť prostřednictvím klasické Wi-Fi sítě a poté bude notebook obsah obrazovky přímo z paměti grafické karty rychlostí třiceti snímků za sekundu komprimovat a předávat do televizoru. Pro komprimaci se používá formát MPEG2 známý z DVD disků a dynamický datový tok pohybující se v rozmezí šesti až devíti megabitů za sekundu.

schema.png
Zatímco doposud jste museli mít HDMI kabel zapojen přímo do notebooku,
nyní jej připojíte ke speciálnímu přijímači, který se již s notebookem domluví přes speciální Wi-Fi síť

O samotnou konverzi se stará procesor, který jej zvládá s průměrným vytížením pohybujícím se okolo šedesáti procent. Vzhledem k tomu, že všechny podporované procesory jsou dvoujádrové, zůstává i při využití bezdrátového přenosu systémem Intel WiDi dostatek výkonu (řádově okolo čtyřiceti procent) pro běh aplikací – tedy pro přehrávání filmu, fotek nebo prohlížení webových stránek.

V současnosti systém zvládá rozlišení nejvýše 1 280 × 800 nebo 1 366 × 768 obrazových bodů, do budoucna se ale počítá s rozšířením podpory až na plné Full HD zobrazení, tedy na rozlišení 1 920 x 1 080 bodů.

Kde jsou televize?

To bychom měli stranu vysílací, stranu notebooku. Zde v případě správné konfigurace žádný další hardware nepotřebujete, u současných televizorů však toto neplatí. Intel nyní jedná s výrobci o zařazení podpory této technologie také do televizorů, než se jí však dočkáme, budete si muset vystačit s pomocí adaptéru. Ten vyrábí společně s Intelem známá společnost Netgear pod návzem Push2TV s modelovým označením PTV1000 a jedná se o malou nenápadnou krabičku, kterou propojíte s televizorem obyčejným HDMI kabelem. Cena tohoto setu není příliš vysoká, zařízení Netgear Push2TV se prodává za velmi přijatelných sto amerických dolarů, tedy za cenu pohybující se okolo dvou tisíc korun.

netgear.png

Tato malá nenápadná krabička je Netgear Push2TV, prozatím jediný přijímač pro Intel WiDi

Jak již bylo zmíněno, notebook komunikuje s televizorem nebo přídavným zařízením prostřednictvím vestavěné Wi-Fi karty – je tedy jasné, že přenos je realizován prostřednictvím standardu IEEE 802.11n. Obávat se také nemusíte toho, že by vaše vysílání odposlouchával stejně vybavený soused, protože obě zařízení spolu komunikují prostřednictvím zabezpečené sítě šifrované dostatečně bezpečných WPA2 standardem.

Zadarmo? Proč ne!

Intel WiDi je technologie poměrně mladá, protože Intel ji představil světu teprve počátkem letošního roku na výstavě spotřební elektroniky CES 2010 konané v Las Vegas. Z toho se odvíjí také malá podpora zabudovaná přímo do televizorů (v současné době není na trhu jediný takový model) i málo notebooků osazených potřebnými komponenty (aktuálně se jedná o méně než deset modelů). Dá se však očekávat, že vzhledem k technologické nenáročnosti tohoto řešení dojde velmi pravděpodobně k jeho rozšíření.

 První testeři reportují kvalitu jako překvapivě dobrou. Při použití jako vzdáleného monitoru pro zobrazení pracovní plochy, přehrávání YouTube videí nebo prohlížení fotografií je obraz perfektní. Při přehrávání videa v plném HD rozlišení z kvalitního zdroje (typicky BluRay disku) je v obraze patrná, i když nepříliš výrazná, komprese. To však není nic překvapivého: použitý datový tok při použití kodeku MPEG2 není pro plné HD rozlišení dostatečný a k mírnému zhoršení kvality tak musí docházet. Tato skutečnost však nic nemění na faktu, že je tato technologie pro svůj účel více než dobře použitelná.

Diskuze (19) Další článek: Úvodní stránka vyhledávače Googlu už nebude jen bílá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,