Intel vyrobil SRAM čip pomocí 90nm technologie

Sotva jsme si zvykli na fakt, že moderní procesory jsou vyráběny technologií 130nm (neboli 0,13µm), předvedl Intel paměťový modul vyrobený technologií 90nm (neboli 0,09µm). Tato technologie má přijít na trh až v druhé polovině roku 2003, přesto již nyní je k dispozici zcela funkční vzorek. Obdivuhodné.

Moorův zákon tvrdí, že se každých 18 až 24 měsíců zdvojnásobí počet tranzistorů v mikroprocesorech. Toto pravidlo platí již mnoho desetiletí a ...

... dnes se možná ještě zrychluje. Zatímco procesory řady Pentium a Pentium II měly méně než 10 milionů tranzistorů, procesory s integrovanou cache druhé úrovně (Celerony Mendocino, mobilní Pentia II, Pentium III...) jich obsahují spíše než miliony desítky milionů.

Poznámka: Současné Pentium 4 Northwood má 55 milionů tranzistorů, nejnovější Itanium McKinley jich obsahuje dokonce 220 milionů.

Vyšší počet tranzistorů automaticky znamená také větší plochu a tím také vyšší náklady na výrobu. Pro udržení rozumné velikosti čipu a dosažení vyšší frekvencí je nutné neustále zdokonalovat výrobní proces použitím jemnější litografie. Aby Intel doložil svou technologickou převahu v této oblasti, vyrobil jeden z prvních vzorků obvodů s využitím 90nm technologie.

Takto vypadá 330 milionů tranzistorů ve formě SRAM buněk. Velikost tohoto 52Mbit čipu je pouhých 10,1 x 10,8mm (asi 109 mm2). Toto je zcela nevídané, protože např. procesor Tualatin má při "pouhých" 44 milionech tranzistorů plochu 80mm2 (ten je vyráběn 0,13µm). Další výbornou zprávou je, že velikost jedné SRAM buňky dosáhla pouhý 1µm2. To je výrazně méně než může nabídnout konkurence v podobě TSMC (1,27µm2 ).

Prvním procesorem Intelu, který využije tuto technologii, bude Pentium 4 s kódovým označením Prescott. Ten by měl obsahovat teoreticky až 100 milionů tranzistorů, určitě ale bude mít zapnutou technologii Hyper-Threading, bude mít výrazně rychlejší FSB (minimálně 667 MHz) a změny v architektuře za účelem vyššího výkonu.

Eagle

Diskuze (22) Další článek: MandrakeLinux 8.1 na 1CD

Témata článku: , , , , , , , , ,