Procesory | Intel | Aktualizace

Intel vydal aktualizaci pro téměř všechny své moderní procesory. Není jasné, co vlastně opravuje

Intel vypustil 12. května do světa aktualizaci pro téměř všechny své moderní procesory. Počítačový magazín PC World následně označil záplatu jako záhadnou – „Nevíme, co záplata Intelu opravuje, a její načasování a rozsah jsou poněkud znepokojivé.“

Jisté je to, že pokud je váš počítač osazený procesorem Intel, pravděpodobně obdrží novou aktualizaci. Existují však přinejmenším tři věci, které jsou poněkud znepokojivé. Zaprvé, Intel vydal nový tento update jako „out of band“ neboli neplánovaně.

Zadruhé se týká se téměř všeho, co má dnes Intel na trhu – sahá až k čipům osmé generace („Coffee Lake“) z roku 2017. Na stránce Intel GitHub jsou uvedeny všechny dotčené procesory až po nejnovější čipy Intel Core 13. generace včetně a postižené jsou i procesory Intel Xeon. V neposlední řadě vzbuzuje pochybnosti utajovaná povaha této záplaty.

Co se vlastně záplatuje?

Dobrou zprávou je, že se nemusíte pokoušet stahovat a instalovat balíček se záplatou – o to se postarají výrobci základních desek, a dokonce i samotný Microsoft, který začlení bezpečnostní aktualizaci do svých vlastních produktů. S největší pravděpodobností lze očekávat, že se novinka objeví v aktualizaci systému Windows nebo v aktualizaci BIOSu od výrobce základní desky.

Stejně jako Microsoft i Intel obvykle zveřejňuje informace o zranitelnostech v rámci takzvaných „záplatovací úterků“. Skutečnost, že vydání tohoto balíčku nebylo naplánováno na minulé úterý, patrně znamená, že Intel tehdy o zranitelnosti nevěděl a považuje ji za dostatečně významnou, aby vydal opravu co nejdřív a nečekal až na další měsíc.

PC World požádal Intel o vyjádření, nicméně dočkal se nicneříkající odpovědi: „Aktualizace instrukční sady 20230512 vydaná 12. května 2023 neobsahuje žádné bezpečnostní aktualizace a poznámka [INTEL-SA-NA] má vyjádřit, že v balíčku nejsou žádné aplikovatelné bezpečnostní aktualizace,“ uvedla mluvčí společnosti Intel v e-mailu. Obsahuje pouze funkční aktualizace (rovněž zdokumentované v opravném listu).“

Ve veřejně dostupných zdrojích není uvedeno nic, co by vysvětlovalo přesný účel vydání této aktualizace. Možná tak nebude úplně mimo podezření, že Intel touto záplatou řeší nějaký rozšířený bezpečnostní problém. Musíme tak doufat, že nemáme na krku další zranitelnosti typu Spectre a Meltdown, které postihly téměř všechny v současnosti používané počítače.

Diskuze (11) Další článek: První americký stát zakázal TikTok. Jestli zákon obhájí u soudu, strhne se lavina

Témata článku: , , , ,