Intel | Grafické karty | CES 2020

Intel už má pro vývojáře připravenou mobilní grafiku Xe DG1. Chce zaujmout nejen herní studia

Intel tento rok představí vlastní nové samostatné grafické karty, která budou postavená i na zcela nové architektuře Gen12. Nedílnou součástí grafických karet jsou ale i kvalitní ovladače a softwarová podpora, což je jeden z důvodů, proč například Nvidia má více softwarových, než hardwarových inženýrů.

Aby Intel už v předstihu dokázal optimalizovat software a ovladače, na CES ukázal vývojářský kit mobilního grafického čipu Xe DG1, který už obsahuje testovací čip s architekturou Gen12.

I když se jedná o mobilní čip, který bude například i jako integrovaná součást čipů Tiger Lake, je pro vývojáře a ISV (Independent Software Vendors) dostupný jako samostatná karta do slotu PCI Express. Protože se jedná o devkit, nelze se divit tomu, že má obří aktivní chlazení. Dobrou zprávou ale je, že nevyžaduje externí PCI Express napájení.

Pro Intel je kritické, aby vývojáři her a aplikací, kteří používají akceleraci grafiky, přizpůsobili a optimalizovali své programy a hry právě pro novou architekturu a využili maximum nových funkcí a technologií. Jedině tak lze čekat několikanásobné zlepšení výkonu oproti současné generace, což Intel neustále slibuje.

Intel bohužel neposkytl žádné bližší technické údaje a vše drží v tajnosti. Co ale víme, že se dočkáme tří verzí grafik – Xe LP pro úsporný segment (to je tento DG1), Xe HP pro výkonný segment a Xe HPC pro servery a datacentra.

Na CESu byl vývojářský kit prezentován s hrami jako Wargame nebo Destiny 2 v rozlišení Full HD a nízkou kvalitu obrazu. Dle ohlasů byla ale znát pomalá odezva po stisku tlačítka, což může mít mnoho důvodů a jedním z nich jsou právě neoptimalizované ovladače a spojený software. Uvidíme, jestli Intel stihne vše odladit do doby, než bude hardware reálně na trhu.

Diskuze (7) Další článek: Předváděčka nového vozítka Segway dopadla neslavně. Novinář v S-Podu narazil do zdi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,