Intel | Čipy | Datacentra

Intel Stratix 10: supervýkonný FPGA čip poskytne až 10 TFLOPS a využívá i ARMu

  • Intel představil nový FPGA čip Stratix 10, který je vyroben 14nm technologií
  • Součástí čipu je i čtyřjádrový ARM a superrychlé integrované paměti HBM2
  • Výpočetní výkon je 10 TFLOPS, což se hodí například pro strojové učení

Programovatelné FPGA (Field Programmable Gate Array) čipy zažívají nový rozmach hlavně díky přechodu na cloud a tedy většímu rozšiřování datacenter po celém světě. V rámci cloudu je nutné řešit spoustu specializovaných a stále se opakujících úloh, které není příliš efektivní zpracovávat pomocí univerzálních čipů - šifrování, enkódování, strojové učení, analýza big data a podobně.

Intel si minulý rok zpátky koupil společnost Altera za 16,7 miliardy dolarů, která byla dvojkou na trhu v oblasti FPGA čipů. A nyní přichází první významný produkt tvořený dohromady.

Intel Stratix 10 startuje novou éru FPGA čipů

Stratix 10 s architekturou Hyperflex navazuje na předchozí generaci čipu Stratix od Altery, tentokrát ale přichází s tak markantním zlepšením po všech stránkách, že konkurence v podobě Xillinx bude mít co dělat, aby vůbec dorovnala pozici.

stratix-10.jpg
Detail čipu Intel Stratix 10

Díky použití 14nm FinFET (3D Tri-Gate) technologie od Intelu se pyšní dvakrát vyšším výkonem a zároveň o 70 % nižší spotřebou než starší Stratix V. Čip obsahuje celkem 5,5 milionů logických prvků, což je pětkrát více než u předchozí generace a používá nejmodernější integrované paměti HBM2 (High-Bandwidth Memory) s celkovou propustností až 1 TB/s (8 Tb/s).

Součástí je i čtyřjádrový ARM

Intel používá u Stratix 10 překvapivě také ARM čip, konkrétně 64bitový čtyřjádrový Cortex A53 s frekvencí 1,5 GHz. Interní logika hlavního jádra, DSP a pamětí pracuje na frekvenci 1 GHz.

 2016-10-11 v 10.20.14 (kopie).jpg
Struktura čipu Stratix 10

Nejzajímavější je ale výpočetní výkon čipu v SP, který je 10 TFLOPS. Pro srovnání, to je dokonce více, než nabízí nejnovější generace grafických karet Pascal od Nvidie – například GeForce GTX 1080 poskytuje „jen“ 9 TFLOPS. S tím souvisí i efektivita, která je pro použití v datacentrech kritická – čip se pyšní 80 GFLOPS/W.

Konec klasických operačních pamětí?

Intel v podrobném rozboru architektury čipu a pamětí upozorňuje na fakt, že s přicházející nutností stále vyšší propustnosti paměti a zároveň menší velikosti a spotřeby už přestávají stačit klasické operační paměti DDR3, DDR4, QDR nebo RLDRAM. Řešením jsou právě úsporné integrované paměti přímo na samotných čipech, které mohou být sériového (HMC – Micron, Renesas) i paralelního (HBM2 – Renesas, SK Hynix, GSI Technology, Samsung) charakteru.

 2016-10-11 v 10.19.40.jpg
Porovnání druhů pamětí v rámci spotřeby a propustnosti

Nástup těchto pamětí lze vidět například i u výkonných grafických či specializovaných čipů, ale do budoucna je můžeme očekávat ve stále běžnějším nasazení. V mobilních zařízeních dochází k integraci velmi rychle a i tam rychle stoupá nutnost vysoké propustnosti s displeji s vyšším rozlišením a dalšími prvky, které vyžadují extrémně rychle přenést a zpracovat velké množství dat.

Pojistka Intelu v datacentrech

Stratix 10 je určen pro použití hlavně v datacentrech a pro rozdílné účely – pro náročné síťové infrastruktury a zpracování big data, trénování umělé inteligence (strojové učení) a další.

Specializované čipy s vysokou efektivity výkonu a spotřeby budou rozhodovat o tom, zda daný poskytovatel cloudového řešení dokáže do budoucna konkurovat a snižovat ceny díky nižším nákladům na provoz.

Intel-virtuous-cycle.jpg

Intel v současnosti nabízí celou škálu produktů pro datacentra – procesory, výkonné obecné výpočetní karty, síťové prvky, SSD a další. Specializované programovatelné FPGA čipy reflektují nastupující potřeby pro internet věcí, „Průmysl 4.0“ ale i nasazování umělé inteligence všude kolem nás. S čipy Stratix se tak možná setkáme i v budoucích autech bez řidiče a podobně.

Diskuze (4) Další článek: Samsung představil ArtPC s válcovitou skříní, vysokou cenou a lowendovou grafikou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,