Výzkum | Intel | Grafické karty

Intel přebral AMD zkušeného architekta grafických čipů. Zná konkurenci a určí směr vývoje

Intel to s útokem na samostatné grafické karty myslí vážně. Nasvědčuje tomu i chystaná produktová řada přizpůsobená pro hi-end jak herních desktopových grafik, tak i výpočetních karet pro datacentra a superpočítače nebo notebooky. Intel v minulosti už přebral „veterány“ z oblasti grafických čipů od AMD, například současného ředitele Raja Koduri, který je v Intelu od roku 2017.

Teď Intel opět rozšiřuje tým o zkušeného architekta. Jmenuje se Vineet Goel a v intelu bude zastávat pozici vedoucího manažera pro architekturu GPU a roadmapu budoucích modelů řady Intel Xe.

Návrhy a plány jsou již dané pro příští dvě generace, takže Goel bude pracovat na vzdálenější budoucnosti a potenciálně více revolučních věcech, které promění architekturu grafických čipů od Intelu. U AMD se podílel na vedení vývoje architektury RDNA, RDNA 2 a RDNA 3, která ještě nebyla uvedena. Díky tomu získá Intel i velmi důležité zkušenosti a v předstihu náhled toho, kam míří AMD.

Snímek obrazovky 2021-10-18 v 14.02.50.png

Jak informoval web CRN, Vineet Goel má na svém kontě 57 patentů a 9 dalších ve schvalovacím procesu. V minulosti se podílel na vývoji klíčových technologií jako ATI TruForm a teselace (pro herní Xbox 360). Má zkušenosti s návrhem architektur jak pro mobilní čipy (pět let pracoval v Qualcommu na grafických čipech Adreno), tak pro nejvýkonnější grafické čipy do serverů. Je tak pro Intel ideální, protože grafické čipy musí být připravené nejen jako integrovaná úsporná část v procesorech, ale taky jako výkonné samostatné karty.

Diskuze (11) Další článek: Velký špatný. Windows 11 mohou snižovat výkon PC až o čtvrtinu. Hlavně kvůli bezpečnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,