Intel opět zaútočí na desktopy a náročné uživatele

Nedávno Intel oznámil, že se začíná soustředit na mobilní sféru. Pro rok 2014 má ale připraveno spoustu novinek pro desktopy – osmijádro, 14nm čipy i přenosné počítače v monitoru.

I když se Intel začal více zaměřovat ne mobilní segment, kde výrazně vládnou především čipy ARM a prodeje klasických počítačů stále klesají, starý známý desktop nebude o novinky ochuzen.

Intel pro tento rok chystá 14nm čipy s mírně vylepšenou architekturou Broadwell (5. generace), nové čipsety série 9, první osmijádrový procesor pro desktop i podporu operačních pamětí DDR4.

Extrémní desktop: odemčené osmijádro, paměti DDR4

Pokud patříte mezi náročné uživatele, ale serverové čipy Xeon vám nic neříkají, Intel ve druhém pololetí tohoto roku uvede první desktopový osmijádrový procesor řady Core i7 Extreme Edition, který bude založen na architektuře Haswell-E. Díky podpoře HyperThreadingu zvládne najednou zpracovat až 16 vláken.

New_4th-Gen-Core_K_Package-640x426.jpg
Intel poprvé uvede osmijádrový procesor pro klasický desktopový segment

Procesor bude mít připravený i nový čipset Intel X99, který bude kompatibilní s novými operačními paměťmi DDR4, které jsou úspornější a výkonnější. Další detaily o čipsetu zatím nejsou bohužel k dispozici, určitě lze ale očekávat klasiku v podobě velkého množství USB portů, SATA 6 Gb/s rozhraní, podpory PCI Express 3.0 a podobně. Pokud jde o kompatibilitu s budoucími čipy, mohl by čipset Intel X99 podporovat i nadcházející modely Broadwell-E, potvrzeno ale zatím nic nebylo.

Unlocked ExtremeEdition_678x452.png

Cena za tento nejvyšší model se asi opět ustálí na obvyklé částce 999 dolarů (přibližně 24 000 Kč s DPH).

Devil Canyon: vyladěný Haswell pro milovníky přetaktování

V případě maximálního přetaktování přinesl Haswell zhoršení výsledků, především kvůli horšímu přenosu tepla mezi čipem a vrchní částí (heatspreader), která je v kontaktu s chladičem. Pokud jste tak chtěli dosáhnout co nejvyšší frekvence a zároveň nízké teploty, bylo nutné nenávratně ztratit záruku a heatpsreader odstranit.

Unlocked Devils Canyon.png

Intel proto představí nové čipy Haswell s podporou čipsetu série 9, které budou mít vylepšený přenos tepla díky použití lepšího TIM (Thermal Interface Material). Milovníci přetaktování by tak měli mít k dispozici mnohem větší prostor pro zvýšení frekvencí podobně jako to bylo u čipů s architekturou Ivy Bridge. Konkrétní modely a frekvence nebyly oznámené, lze ale očekávat, že půjde především o vyšší třídu v oblasti současných modelů jako Core i7-4770K. Nové čipy se objeví v polovině roku 2014.

Odemčený 14nm Broadwell a grafikou Iris Pro

Intel prozradil i pár informací k chystaným 14nm čipům Broawell pro desktopy (5. generace čipů Core). Intel uvede pro desktopy odemčený model, který bude mít nově nejvýkonnější integrovanou grafiku Iris Pro, jež byla dříve pouze v modelech BGA - přímo na základní desce.

Unlocked Iris Pro_678x452.png

I běžní uživatelé tak budou mít teoreticky možnost postavit si vlastní miniaturní počítač se slušným grafickým výkonem, který se vyrovná i některým modelům samostatných mobilních grafických karet střední třídy od AMD a Nvidie. Stejně jako u současné Iris Pro, by měl být grafický čip kombinován se samostatnou a rychlou pamětí eDRAM, která má u současné verze velikost 128 MB.

Lze předpokládat, že kromě procesorových jader půjde přetaktovat i interní grafický čip, na potvrzení si ale musíme ještě počkat.

Oslava Pentia: odemčený násobič a podpora nových čipsetů

V polovině tohoto roku Intel představí i nové modely čipů Pentium založených na architektuře Haswell, které budou mít odemčený násobič pro snadné a vysoké přetaktování.

Unlocked Pentium_678x452.png

Značka Pentium slaví 20leté výročí a vzhledem k tomu, že půjde o dvoujádrové modely, lze při pořádném přetaktování očekávat opravdu velmi vysoké frekvence. I když čipy Pentium nemají podporu HyperThreadingu a dalších technologií, nově podporují Intel Quick Sync pro rychlý převod videa s využitím integrovaného grafického čipu. Nové odemčené čipy Pentium budou kompatibilní s čipsety série 8 a 9.

Intel Ready Mode: synchronizace a streamování multimédií v úsporném stavu

Mezi novými technologiemi určenými pro desktopy je Intel Ready Mode. Hlavním cílem je využití úsporného stavu C7 (Haswell a novější) pro vyřízení základních úkolů, které souvisí s mobilními zařízeními připojených k domácí síti. Technologie je kompatibilní v rámci čipsetů řady 8 a 9.

ReadyMode2_678x452.png
Intel Ready Mode zvládne úsporně sycnhronizovat a streamovat multimédia z počítače třeba do tabletu

V případě že se objevíte s vaším mobilním zařízením v domácí síti, fotografie nebo videa se mohou začít synchronizovat s hlavním počítačem, aniž by bylo nutné ho „vzbudit“. Počítač by měl v tomto režimu udržet spotřebu pod 10 W. Tato technologie by měla být používána i pro lokální streamování multimédií (hudba, video) do tabletů nebo mobilních telefonů ve stejné domácí síti.

ReadyMode_575px.png
Podporu v rámci nových počítačů přislíbila řada výrobců

Podporu této technologie přislíbili výrobci jako HP, Acer, Fujitsu, Lenovo nebo Asus, takže se v budoucích zařízeních můžeme těšit i na úsporné propojení dat mezi všemi zařízeními. Jak na tom ale bude kompatibilita v oblasti zařízení a softwaru, zatím nebylo upřesněno. Intel možná s touto technologií přichází trochu pozdě, synchronizace už u zařízení s Androidem, iOS dnes většinou probíhá přes cloud.

Počítač v monitoru nebo tablet?

Intel prezentoval i použití jeho platformy pro počítače v monitoru (All in One), které jsou vybavené vlastní baterií. Je možné je používat jako standardní desktopový počítač na stole, ale v případě potřeby lze napájení odpojit a velký displej použít jako velký tablet, který může umožnit například interaktivní výuku.

Jeden z ukázkových modelů s kódovým označením „Black Book“ obsahuje kvalitní reproduktory, dotykový displej s rozlišením Full HD a 3D kameru se čtyřmi mikrofony. Intel tak rovnou ukazuje i použití nové generace senzorů, o kterých podrobně informoval už na CESu.

Pro využití takového hybridu počítače, monitoru a tabletu má Intel k dispozici už přes 170 aplikací s podporou multitouch ovládání a interakce více uživatelů najednou. Většina aplikací je zaměřené na děti, což naznačuje i cílové zaměření – domácnosti, školy, školky a podobně.

Diskuze (20) Další článek: Turecko zablokovalo Twitter? Jak to, že Turci nadále tweetují?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,