Intel Nehalem-EX: osmijádrový procesor ještě letos

Kromě chystaného 32nm procesoru, Intel také oficiálně představil osmijádrový procesor Nehalem-EX, který se ještě tento rok objeví v nabídce coby nový procesor Xeon MP.

Společnost Intel oficiálně představila první osmijádrový procesor s kódovým názvem Nehalem-EX (nebo Beckton), který bude patřit do řady Xeon 7000, a bude tedy nástupcem nynější platformy Xeon 7400. Změny však nebudou jen v počtu jader, pojďme se tedy na jednotlivé novinky podívat podrobněji.

1.jpg

Až 64jádrový systém

Intel Nehalem-EX má celkem 2,3 miliard tranzistorů, je vyroben 45nm technologií (high-k metal gate), a má osm jader s podporou technologie Hyper-Threading, díky které dokáže jeden procesor zpracovávat až 16 vláken najednou. Nebude chybět ani podpora Intel Turbo Boost, která umožňuje plynule zvyšovat frekvence jednotlivých jader, pokud je aplikace jednovláknová, využije tak především jedno jádro o vysoké frekvenci.

Procesor je určen pro socket LGA-1567 a všech osm jader sdílí společnou L3 cache o velikosti 24 MB, každé jádro má k dispozici 256 kB L2 cache. Samotný procesor je vybaven čtyřmi QPI (QuickPath Interconnect) linkami a dvěma SMI pro propojení čipsetu a dalších procesorů, což umožňuje osazení až do osmisocketových základních desek. Při maximálním využití by tak systém disponoval 64 jádry (8 × Nehalem-EX) a dokázal by najednou zpracovávat až 128 vláken.

nehalemex.jpg

Podporuje 16 × DDR3

Rozšířeny byly také možnosti operační paměti, nově je možné použít až 16 paměťových slotů na jeden socket (128 slotů v případě osmisocketové systému), což je umožněno díky čtyřem integrovaným paměťovým řadičům, které však nejsou spojeny přímo s operačními paměťmi. To zajišťují integrované paměťové buffery na jednotlivých deskách, které lze osadit operačními paměťmi DDR3. Dle Intelu je paměťová propustnost 9× vyšší, než u předchozí generace.

Jak vypadá schéma v případě čtyřsocketového a osmisocketového zapojení, se můžete podívat na následujících obrázcích:

4socket.jpg 8socket.jpg

Dokáže se sám opravit

Unikátní je také nová technologie pro vypínaní jednotlivých jader a cache, a to především z důvodu poškození při výrobě, což už je u takto komplexního čipu nasnadě. Intel tak bude moci prodávat i sedmijádrové či šestijádrové modely, které budou naprosto funkční, ale poškozená jádra a cache budou vypnuta.

S tím také částečně souvisí technologie Advanced RAS - MCA Recovery, která dokáže předcházet a částečně opravit chyby jak v oblasti jader, cache či pamětí, ale také v případě I/O čipů. Tato technologie s ještě pokročilejšími vlastnostmi je již dnes běžná u procesorů Itanium.

ras.png ras2.png

Video

Na prvním videu lze vidět běžící systém se 128 vlákny ve správci úloh, toho se v domácích podmínkách asi jen tak nedočkáme:

Na začátku druhého videa je vidět čtyřsocketová základní deska a jednotlivé desky pro operační paměti DDR3, které se osazují do slotů na základní desce. Pokud vládnete angličtinou, můžete si také poslechnout celou přednášku:

Výroba těchto procesorů začne během poloviny tohoto roku, v prodeji budou koncem roku, a první systémy od největších výrobců serverů lze očekávat začátkem roku 2010.

Oficiální prezentaci od Intelu si můžete v podobě PDF stáhnout zde.

Diskuze (7) Další článek: Nová kniha: Údržba kódu převzatých programů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,