Procesory | Intel | Počítače

Intel nabídne rekordní Core i9-9990XE s 14 jádry a frekvencí 5 GHz. Cenu si zájemci vytvoří sami

S vyšším počtem jader klesá maximální frekvence, kterou lze v rámci stanoveného TDP u procesoru stabilně provozovat. Intel se ale tentokrát rozhodl pro výjimku a u nového speciálního procesoru upustil uzdu spotřebě. Vytvořil tak bezkonkurenční model procesoru.

Intel Core i9-9990XE má 14 jader, podobně jako nižší model Core i9-9940X, který má základní frekvenci 3,3 GHz a maximální pak 4,5 GHz. Nový model jde ale s frekvencí ještě mnohem dále - základní je 4 GHz a maximální turbo je pak rekordních 5 GHz.

Takto vysoké frekvence s 14 jádry mají ale negativní efekt - TDP se zvýšilo z 165 W na ohromných 255 W. Další parametry jako podporované operační paměti DDR4 (2 666 MHz) nebo 44 PCI Express linek zůstává stejný.

Prodávat se bude v aukcích

Výjimkou procesoru je také to, že nemá žádnou pevně stanovenou cenu a nebude se prodávat v klasických obchodech. Místo toho se Intel rozhodl, že tyto speciální modely, kterých se nejspíše vyrobí jen pár stovek kusů za čtvrtletí, bude prodávat pouze v rámci aukce, kterých se mohou účastnit jen výrobci počítačů.

Aukce by měly probíhat každé čtvrtletí a dle informací webu Anandtech už se na první z nich přihlásili tři OEM výrobci. Je jasné, že cena bude vysoká, ale výrobce bude moci nabídnout nekompromisní počítačovou sestavu, kterou nikde jinde nebude možné bez přetaktování pořídit.

Diskuze (39) Další článek: Blazar v hlubokém vesmíru odpálil výjimečný výtrysk gama záření

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,