5G | Internet | Intel

Intel je připraven na 5G. Jeho nový modem v jednom čipu obslouží i LTE a staré 2G sítě

Intel se snaží urychlit představení nových modemů příští generace a nyní tak uvedl podrobnosti k novému modemu XMM 8160.

Modem Intel XMM 8160 sice v základu poskytuje podporu pro 5G připojení, ale zvládne více módů, včetně 5G NR (New Radio, 6 GHz, včetně pásem FDD a TDD v rozsahu 600 MHz až 6 GHz), SA (Standalone), NSA (non-standalone) a zpětnou kompatibilitu se sítěmi 4G, 3G a dokonce i 2G.

intel-xmm-8160-modem-2-1.jpg

Velkou výhodou je, že vše zajišťuje jediný čip, což znamená menší nároky na prostor i spotřebu. To je důležité pro nasazení v telefonech, ale také stále tenčích tabletech a noteboocích, které obsahují integrované připojení k mobilnímu internetu. Intel se tímto čipem chlubí právě proti konkurenčním řešením, které pro zpětnou kompatibilitu využívají druhý čip.

intel-xmm-8160-modem-3.jpg

Oproti současným LTE modemům nabídne nový modem 3× až 6× vyšší rychlosti přenosu, dle tvrzení Intelu špičkově až 6 Gb/s. Dostupnost nového modemu bude už v druhé polovině roku 2019 a první zařízení s tímto modemem lze očekávat v první polovině roku 2020.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (2) Další článek: Netflix chce v některých zemích zlevnit. Zatím ale neprozradil ve kterých

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,