Intel Haswell v testech z celého světa. Jak si vede?

Jak si nové čipy s architekturou Haswell vedou po stránce procesorového a grafického výkonu? O kolik mají nižší spotřebu než minulá generace? To vše v porovnání mnoha zahraničních testů.
Kapitoly článku

Spotřeba rapidně klesá

Největší pokrok se u Haswellu očekával v oblasti klidové spotřeby, v zátěži nelze kvůli stejné výrobní technologii udělat příliš velký posun.

Jak tedy můžete vidět na grafech, v klidovém režimu je spotřeba celé sestavy pouze kolem 32 až 34 W, což je velký pokrok oproti minulé generace, která má kolem 50 W.

55329.png 55330.png
Celková spotřeba testovaného počítače v klidu a zátěži (Zdroj: Anandtech)

I v zátěži ale patří spotřeba mezi ty nejnižší. Pokud navíc nevyužijete všechny jádra na plný výkon, rozdíl ve prospěch Haswellu bude ještě vyšší.

Přetaktování a špatný přenos tepla

Výkonnější modely čipů Haswell, které mají odemčené násobiče, není problém dostat i se vzduchovým chladičem do oblasti 4,3 GHz až 4,5 GHz. Samozřejmě záleží od konkrétního kusu, napětí a teplotách. Pokud ale nemíříte hodně vysoko nad 4,5 GHz, u dobrého kousku nebudu muset napětí zvyšovat.

Podobně jako u Ivy Bridge i zde se zvětšuje problém přenosem tepla na samotný chladič. I když máte velmi dobré chlazení, třeba i vodní, procesor může mít i přes to vysoké teploty, přičemž chladič zůstane vlažný. Problém je v místě pod heatspreaderem, kde dochází ke špatnému přenosu tepla od jádra.

Milovníci přetaktování ale v extrémních případech tuto část oddělují, což rozhodně nedoporučujeme, pokud nevíte co děláte a nechcete ztratit záruku a případně i zcela poškodit čip.

Velká investice

Nové čipy vyžadují i nové základní desky se socketem LGA 1150. Pokud tedy chcete upgradovat, musíte pořídit hned dvě poměrně drahé komponenty.

value.png
Výkon vs. cena (zdroj: Tech Report)

Jestli ale máte v současnosti Ivy Bridge, přechod se příliš nevyplatí. Rozdíly ve výkonu nejsou nikterak velké, hlavní posun je v integrované grafice a spotřebě v klidu. Nová generace je tak skvělým pokrokem především pro mobilní zařízení. Haswell je ideální například pro stavbu menších počítačů ve stylu HTPC, kde nabídne nízkou spotřebu i dostatečný výkon.

 2013-06-06 v 11.42.54.png
Porovnání čipsetů pro Haswell, přetaktování podporuje pouze Z87

Obzvláště zajímavá je kombinace mini ITX základní desky, kterou lze osadit výkonným čipem Haswell i výkonnou grafikou a množstvím operační paměti. To vše v malém řešení, které má nízkou spotřebu v klidu a při přehrávání multimédií, ale zároveň poskytuje i velmi vysoký výkon po všech stránkách.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,