Intel Edison: kompletní počítač o velikosti SD karty [CES]

Intel představil platformu Edison postavenou na čipech Quark, ukázal různá chytrá zařízení na tělo – třeba i ve formě sluchátek s akcelerometrem a měřením tepu nebo chytrý hrníček.
Kapitoly článku

V rámci první prezentace na CESu ukázal Intel nové možnosti a směr s použití 3D kamery RealSense 3D, která bude integrována do tabletů, notebooků a dalších forem počítačů.

Snímání okolí pomocí pokročilých senzorů ale není tou jedinou revolucí, na kterou se chce Intel zaměřit. Mezi další oblasti patří chytrá zařízení všeho druhu. Základem je nedávno představený miniaturní a úsporný čip Quark, který má být konkurencí jednodušším čipům ARM, kde nejde o maximální výkon, ale o integraci a nízkou spotřebu.

Intel Edison: kompletní počítač v rozměrech SD karty

Minulý rok Intel představil čip Quark, což je 22nm 32bitový čip, který je sice po stránce výkonu slabší než třeba Atom (první verze pracovala na frekvenci 400 MHz a měla jedno jádro), ale jak už jsme zmínili, v tomto případě nejde o maximální výkon, ale o integraci do nejrůznějších zařízení, kde je velmi málo prostoru. Důležitým aspektem je tak extrémně nízká spotřeba, protože baterie v malých zařízení mají velmi malou kapacitu.

 2014-01-08 v 2.37.22.jpg
Intel Edison je kompletní dvoujádrový počítač o velikosti běžné SD karty

A právě na nové verzi Quarku uvedl Intel novou platformu Edison, která obsahuje už dvoujádrový 22nm Quark na frekvenci 400 MHz, má WiFi, Bluetooth 4.0 Low Energy a tento počítač zvládne běh operačního systému Linux.

Co je ale na této platformě nejzajímavější, že se Intelu podařilo kompletní počítač dostat do prostoru o velikosti běžné SD karty. Intel pro tento počítač zajistil i podporu obchodu s aplikacemi, speciální verzi Wolframu Alpha a softwaru Matematica.

intel-edison-560.jpg
Intel Edison je založen na 22nm Quarku a obsahuje WiFi i Bluetooth 4.0

Platforma tak slouží především pro vývojáře, které chce Intel navnadit i soutěží „Make it Wearable“, kde mohou získat ceny až v hodnotě 1,3 milionů dolarů za své produkty postavené na Edisonu. Výherce prvního místa si odnese půl milionu dolarů a potřebné kontakty a pomoc pro sériovou výrobu. Vítěz by měl být známý v polovině tohoto roku.

Platforma Intel Edison

  • SoC: dvoujádrový Intel Quark, 400 MHz (22 nm)
  • Výbava: WiFi, Bluetooth 4.0 LE
  • OS: Linux
  • Dostupnost: polovina roku 2014

 

 

 

 

 

Internet věcí podle Intelu: vše bude chytré a spojené

Hlavním cílem Quarku respektive celé platformy Edison je samozřejmě internet věcí a integrace počítačů a senzorů do zařízení, kde v současnosti nejsou. Samozřejmostí je kompletní napojení na internet či lokální síť pro zpracování dat.

V rámci tohoto směru Intel představil například chytrá sluchátka, která obsahují kompletní počítač se senzorem pohybu i tepu. Chytré sluchátko, které neustále poslouchá, se pomocí kabelu propojí s chytrým mobilním telefonem, ve kterém už běží připravená kompatibilní aplikace chytrého asistenta ve stylu Siri nebo Google Now, kterou Intel označuje jako Jarvis.

Smart Headset.jpg
Chytrá sluchátka mají senzor pohybu i tepu

Intel nezapomněl ukázat i formu chytrých hodinek, které nevyžadují propojení s mobilním telefonem pro připojení do sítě, obsahují vlastní síťové rozhraní. Tato forma hodinek obsahuje řadu vlastností mobilního telefonu – GPS s možností ukázat mapu, odesílání dat o poloze do aplikace nebo do internetu a podobně.

413039-intel-ces-keynote.jpg intel_ces_2014_earbud-100223915-orig.jpg

Intel se také spojil s radou módních návrhářů Barneys New York aby umožnil rychlejší rozvoj chytrých zařízení v módní oblasti.

intel-smartwatch.jpg
Chytré hodinky na platformě Intel mají vlastní připojení na internet i GPS

V rámci ukázky „Nurse 2.0“ ve spolupráci s MIT, Mimo baby a platformy Edisonu ukázal Intel koncept sledování dítěte pomocí řady senzorů pro teplotu, puls a dýchání. Na chytrém hrníčku s displejem a platformou Edison je možné sledovat výstupní data ve formě jednoduchých grafických symbolů v reálném čase.

a0d808b1.header_babysideprofile.jpg
Mimo Baby používá několik senzorů pro hlídání stavu dítěte

Posledním chytrým zařízením v řetězci byl chytrý ohřívač mléka pro dítě, který už při předpokládaném probuzení dítěte – senzory ukazují pohyb a hluk, začal ohřívat mléko na předem nastavenou teplotu, aby bylo možné dítě okamžitě nakrmit.

2c960f6a.appscreens.png accdd1d8.bodysuit.jpg

I když se jedná především o prototypy, ukazuje to neuvěřitelné možnosti toho, jak by vše mohlo být propojené a navzájem funkční, když bude vše „chytré“. A Intel chce, aby základem všech těchto chytrých zařízení byl Quark a platforma Edison.

Elegantní miska pro bezdrátové nabíjení různých zařízení

Vzhledem k rostoucímu počtu takových zařízení, které budeme mít i neustále u sebe – chytrý telefon, sluchátka, hodinky a podobně, si lze jen těžko představit hrůzu v podobě neustále připojování a hledání toho pravého kabelu pro nabíjení jednotlivých zařízení.

Intel ukázal elegantní misku, která slouží pro bezdrátové nabíjení všech těchto zařízení zároveň pomocí technologie magnetické rezonance.

Smart Wireless Charging Bowl.jpg
Jedna elegantní miska slouží pro bezdrátové nabíjení různých zařízení

Samozřejmostí je ale podpora a kompatibilita s danými zařízeními. V tomto případě bude potřeba vytvořit nějakou formu velmi rozšířeného standardu jako například v případě USB, to bude ale vzhledem ke konkurenci v této oblasti možná problém. Intel v tomto případě propaguje standard specifikace nadace A4WP.

Windows a Android na jednom počítači

Operační systém Windows a Android na jednom zařízení nejsou novinkou, tentokrát ale Intel oznámil oficiální podporu, která funguje opravdu rychle a přepnutí mezi těmito operačními systému je okamžité.

5_ku-xlarge.jpg
Intel ukázal oficiální podporu pro rychlé přepínání mezi systémy Windows a Android

Podpora od Intelu je navíc kompletně 64bitová, jak v případě Windows, tak i Androidu. S touto podporou lze tak očekávat, že výrobci začnou tuto technologii pro rychlé přepínání obou systémů více používat, alespoň pokud Intel připravil potřebné technologie zdarma.

Snadná implementace Windows a Androidu na jedno zařízení ale znamená velkou hrozbu pro Microsoft, protože je to další krok k tomu, aby se uživatelé setkávali s konkurenčním operačním systémem, který má více aplikací například optimalizované pro dotykové ovládání a možnosti jako třeba živé widgety na ploše.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,