Intel | Procesory | Cofee Lake

Intel brzy uvede do prodeje 9. generaci procesorů bez integrované grafiky. O moc levnější nebudou

Intel již minulý rok oznámil, že plánuje na trh dodat nové modely procesorů Core 9. generace bez integrovaného grafického jádra. Procesory ponesou stejné označení jako ty stávající, jenom s tím rozdílem, že do značení přibude písmeno „F“. Jak prozradil únik z prezentace, konkrétně se můžeme těšit na modely Core i5-9400F, Core i5-9600KF, Core i5-9700KF a nejvýkonnější 8jádrový model Core i9-9900KF. .

Procesory se již dokonce objevily v nabídce v několika finských a norských prodejců za cenu zhruba o 500~1000 Kč nižší, než stojí klasický model. Ovšem na české oficiální doporučené ceny si ještě budeme muset pár týdnů počkat. Dá se ale očekávat, že ani zde nebudou rozdíly v cenách moc veliké.

Důvody slabého cenového rozdílu mohou souviset s omezenými výrobními kapacitami Intelu a navíc se jedná o čipy, ve který je integrované grafické jádro stále přítomné, pouze je deaktivované. Intel tak sice může využít i ty čipy, kde se nachází defekt v části integrovaného grafického jádra, ale čip má stále stejnou plochu a vejde se ho na jeden křemíkový plát stejný počet. Nejedná se tedy o konstrukční řešení, které by znamenalo i úsporu materiálu, jako to mají například konkurenční procesory Ryzen od AMD, kde fyzicky není iGPU přítomno vůbec a díky tomu je plocha čipu značně menší.

Připomeňte si 50 let vývoje čipů u Intelu:

Zdroj: TomsHardware

Diskuze (1) Další článek: Za tweet z iPhonu snížení platu a ponížení. Huawei trestá silvestrovský přešlap na Twitteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,