InfraRecorder: Vypalovací miniatura zdarma

Hudbu, video i data můžete zálohovat či zaznamenat na volné médium. Pokud tak chcete učinit rychle, bezplatně a bez zbytečných obstrukcí v malém a nenáročném programu, máte šanci.

Zajímavý projekt, který už málem zanikl, ale nedávno došlo k jeho vzkříšení. Klade si za cíl usnadnit zejména méně zkušeným uživatelům vypalování dat na CD a DVD. Své si v něm ovšem najdou i počítačově gramotní jedinci, kteří ovšem nechtějí svůj systém ani pevný disk zatěžovat vypalovacími molochy. Řeč je o jednoduché, malé a především nenáročné (na výkon počítače i znalosti uživatele) aplikaci jménem InfraRecorder.

Jednoduchá grafika, jednouché funkce

Při spuštění programu, který během svého chodu zabírá pouhých 8 MB operační paměti, se uživateli zobrazí malé a prosté okénko, které funguje jako rozcestník. Zde si vyberete ze základní nabídky pro vypalování datových disků, audio disků, video disků, diskových obrazů, kopírování médií a vytvoření image vloženého CD/DVD. Kliknutím na příslušnou funkci dojde k otevření většího okna, které vzhledem připomíná jednoduchý souborový manažer.

sshot-1.png 
Základní funkční rozcestník.

Toto okno je stejné pro všechny výše uvedené dovednosti programu. Ovládání je tak identické pro vypalování hudebního CD, stejně jako pro vytváření filmového DVD. Prostým přetahováním datových položek určených k vypalování do příslušného okénka naplníte zásobník a poté za působení speciálního efektu (kouř z vypalovaného CD) dojde k záznamu. Během několika chvil jsou veškerá příprava i samotná práce hotovy.

sshot-2.png 
Přehled o souborech k vypálení.

Práce s obrazy v češtině

K tomu všemu zvládá InfraRecorder rovněž práci s tzv. image disků, či datovými obrazy. Kromě jejich vypalování je schopen je z média vytvářet do formátů ISO a BIN/CUE. Mezi další zajímavé dovednosti programu patří vypalování na dvouvrstvá DVD, uzavírání disků před dalším nahráváním dat, jejich vymazávání pomocí čtyř různých metod a dokonce i ukládání zvukových stop do formátů WAV, WMA, OGG či MP3, čímž v podstatě supluje funkce softwaru pro grabování muziky.

sshot-3.png 
Vytváření obrazu.

Dobrou informací pro všechny neangličtináře je, že si můžete v nastavení zvolit českou lokalizaci programu. Už tak rychlá a jednoduchá orientace se díky kvalitnímu překladu ještě ulehčí. InfraRecorder toho sice příliš neumí, ale to, co nabízí, zvládá na jedničku, přičemž jako hlavní výhodu lze vnímat jeho freewarovou licenci, snadné ovládání a malé hardwarové nároky, které se i při současných výkonech počítačů a velikostech operačních pamětí stále cení.

sshot-4.png 
Mazání média.

stáhnout program InfraRecorder 0.52 Licence: freeware, 3,9 MB
Autor: Christian Kindahl
Web programu: infrarecorder.sourceforge.net


Diskuze (4) Další článek: Office 2010 ještě nezamířil do českých obchodů a už se mluví o další verzi

Témata článku: , , , , , , , , , , ,