PR články

Informační technologie na vzestupu. SolarWinds slaví 10 let v Brně

Česká republika je atraktivním místem pro investice společností z oboru IT technologií. Potvrzuje to případ společnosti SolarWinds, která v roce 2008 otevřela své vývojové centrum v Brně, což znamená, že letos slaví desetileté výročí. Je tedy ten správný čas bilancovat a podívat se i do budoucnosti.

SolarWinds je společnost zabývající se vývojem programů pro správu IT infrastruktury působící v celosvětovém měřítku. V průběhu let česká pobočka vyrostla až na dnešních 300 zaměstnanců a stala se největším vývojovým centrem společnosti. Tento růst je oceněn nejen v rámci SolarWinds, ale byl rozpoznán i agenturou CzechInvest, která třikrát ocenila růst pobočky umístěním v soutěži Investor roku v oblasti strategických služeb, a to v letech 2007, 2012 a 2014.

Společnost vyvíjí více než 50 produktů

Hlavním důvodem, proč se SolarWinds před deseti lety rozhodl do Brna přijít, byla kvalitní infrastruktura, politická stabilita a především značné množství talentovaných IT specialistů. „Musím přiznat, že nás opravdu velmi mile překvapily schopnosti, talent a nadšení lidí, které jsme měli možnost zde v Brně najít.“ řekl Doug Hibberd, executive vice president společnosti SolarWinds při slavnostním otevření. „Zaměstnanci této pobočky jsou pro budoucnost společnosti SolarWinds naprosto klíčoví. V našich připravovaných projektech budou hrát hlavní roli.“

A to se také splnilo. Společnost SolarWinds vyvíjí více než 50 produktů a v průběhu let brněnský tým pracoval téměř na každém z nich. I přes skromné začátky a původní zaměření na software pro monitorování počítačových sítí, česká pobočka rychle rozšiřovala typy produktů, na kterých se zde dnes pracuje. Jedná se nejen o vývoj produktů, které si zákazníci mohou stáhnout a nainstalovat do svých serveroven, ale také poskytuje portfolio cloudových produktů (SaaS) a produktů zaměřených na poskytovatele IT služeb (MSP). Nejnověji budované týmy pracují na technologiích získaných akvizicemi společností Pingdom® či Loggly®, které jsou dnes prodávány pod hlavičkou SolarWinds Cloud®.

Jak se rozšiřovalo portfolio produktů, tak přicházely do brněnského týmu i nové technologie. Už to nejsou pouze typické Microsoft® technologie jako C# a ASP.NET, ale postupně přišla Java®, různé JavaScript® frameworky (Node.js®, Angular, React®) či Python. Produkty společnosti jsou určené firmám všech velikostí a to znamená, že je důležitá nejenom jednoduchost používání, ale i škálovatelnost a výkonnost. To přináší zajímavé technické výzvy, které ocení zkušení softwaroví vývojáři.

V SolarWinds pracují jen ti nejlepší

Tým SolarWinds vždy pečlivě vybíral, koho přijme do svých řad, a tak zde dnes pracuje množství vysoce kvalifikovaných specialistů, kteří nejenže vyvíjí produkty, ale také předávají své znalosti dál. Firemní kultura v SolarWinds podporuje sdílení znalostí v rámci týmu, které se v průběhu let vyvinulo i do širšího zapojení v rámci brněnské vývojářské komunity. Meetupy zaměřené na Docker®, agilní vývoj či testování, které společnost poslední roky pořádá, se setkaly s velkým úspěchem. Společnost také pravidelně pořádá setkání programátorů a testerů v méně tradičních formátech, jako například Testing Unconference a Coderetreat.

V posledních letech jde i o konferenci SolarWinds Innovate Summit, kam jsou pozváni řečníci z jiných poboček a i mimo SolarWinds. Jak poznamenal Tomáš Kučera, vice president business operations a jeden z prvních zaměstnanců v brněnské pobočce: „Vzhledem k dosavadním úspěchům, talentu a pracovnímu nasazení zaměstnanců v České republice, Brno je pro nás klíčovým vývojovým centrem. To, že rosteme, nám přináší stále nové příležitosti pro naše zaměstnance a rozšiřující se portfolio technologií zaručuje, že si každý najde to své.“

Zaměstnanci firmy jsou aktivní také na brněnských univerzitách a přednášejí v řadě technicky zaměřených předmětů. Z toho je zřejmé, že si firma uvědomuje důležitost rozvíjení talentů. To se projevuje každoročním internship programem a také volbou benefitů, které jsou v SolarWinds k dispozici, jako například takzvané Learning Days, kdy mají naší programátoři možnost strávit deset dnů ročně studiem technologií, které je zajímají.

I po deseti letech působení SolarWinds v Brně stále existují nové výzvy a nové možnosti pro současné i budoucí zaměstnance. Společnost má nepřetržitě otevřené různé pozice, ať už se jedná o softwarové vývojáře, architekty, testery, či UX designéry. V případě zájmu o práci ve společnosti SolarWinds navštivte kariérní stránky solarwinds.jobs anebo se přijďte podívat na jeden z našich meetupů solarwindsmeetup.com.

Další článek: Starbucks je nejpopulárnější platební aplikací v USA. Předstihlo Apple i Google Pay

Témata článku: