Indové koupili restaurační weby Lunchtime.cz a Obedovat.sk

V tuzemském internetovém byznysu dochází k další výrazné změně. Jeden z největších světových průvodců po restauracích Zomato koupil český restaurační rozcestník Lunchtime.cz. A jako nášup spolkl i slovenský sesterský web Obedovat.sk. Hodnota celé transakce se pohybuje kolem 65 milionů korun. Původem indická firma pojímá akvizici jako strategický krok při nástupu do střední a východní Evropy.

„Weby Lunchtime.cz i Obedovat.sk disponují silným obchodním modelem, díky kterému mohou restaurace s hosty jednoduše sdílet svá polední menu. Společně budeme schopní vybudovat největší zdroj informací o restauracích v Česku a na Slovensku,“ uvedl zakladatel a generální ředitel Zomato Deepinder Goyal. A rovnou slíbil, že v následujících letech investuje v Česku a na Slovensku dalších 2,5 milionu dolarů.

Miliony uživatelů

Hlavním vítězem obchodu je na prodávající straně slovenská společnost Creative Web, v jejímž čele je bývalý bankéř a internetový podnikatel Zdenko Hoschek. Slovákům se investice hezky zhodnotila. Když v roce 2012 kupovali majoritu v Lunchtime od jednoho ze zakladatelů firmy Adama Kurzoka (ten teď rozjíždí Daty.cz), zaplatili za ni podle informací z obchodního rejstříku 8,5 milionu korun.

Klepněte pro větší obrázek
S novým indickým majitelem.

Třicetiprocentní podíl a pozici generálního ředitele si tehdy nechal jeden ze zakladatelů serveru Igor Třeslín. Zomato v současnosti působí v patnácti zemích a má podrobné informace o 250 tisících podniků. Měsíčně na web přijde 23 milionů lidí. V případě Lunchtimu činí aktuálně měsíční návštěvnost milion uživatelů.

Zpráva o nástupu Zomato do střední Evropy přichází jen nedlouho poté, co vlastnickou změnou prošel také projekt DameJidlo.cz, další hráč na poli internetové gastronomie. Lídra v elektronickém objednávání jídla z restaurací založil Tomáš Čupr. Otec populárního Slevomatu prodal polovinu svého třetinového podílu za desítky milionů korun stávajícím investorům ze skupin Miton a Enern. Pětinového podílu v DámeJidlo.cz se zbavil také Adam Kurzok. Tedy byznysmen, který stál na počátku Lunchtime.cz.

Diskuze (2) Další článek: Šéf Lama mobile: Regulace poplatků za roaming byla třeba

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,