Internet | Indie | Cenzura

Indie zakázala internet v částech hlavního města, kde probíhaly protivládní protesty

V Indii vchází v platnost nová ústava, která ale budí nesouhlas mezi obyvateli. Ti pořádají protesty, proti kterým vláda bojuje vskutku netradičně. Přikázala operátorům vypnout mobilní data, SMS a hlasové služby v některých částech hlavního města. V Indii se stává vypínání internetu stále oblíbenějším prostředkem proti organizování občanských protestů, což je znepokojivé.  

Nařízení vyšlo z ministerstva zodpovědného za telekomunikace, nicméně zástupci se k vypínání internetu odmítli vyjádřit s tím, že se jedná o citlivé informace. Podrobně o průběhu včerejších protestů a vypínání mobilního internetu na území města informuje indický deník Khaleejtimes.

Indie nemá vypracovanou kontrolu nad internetovým připojením tak, jak to praktikuje například Čína. Zákonodárci si však uložili právo na vydání opatření k lokálnímu vypnutí telekomunikačních služeb v případě potřeby. Zastánci svobodného přístupu k internetu a demokratických principů však varují, že je tohoto zákona zneužíváno. Hrozí, že se Indie stane pro jiné země inspirací, ale měla by být spíše odstrašujícím příkladem. 

Diskuze (6) Další článek: Instagram zakázal influencerům propagaci tabáku, zbraní a vapování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,