Inbox2: Twitter, Facebook i běžná pošta v jednom

Inbox2 by byl vcelku běžný – možná trochu barevnější – IMAP/POP poštovní klient. Umí toho ale mnohem více. Stejně jako s poštou totiž pracuje také s Twitterem nebo Facebookem.

Včera jste si mohli přečíst krátkou zprávičku o novém partnerství mezi AVG a sociálním poštovním klientem Zbang. Ten propojuje výhody komunitních sítí Twitter, Facebook a dalších s běžným e-mailem. V rozhraní, které je podobné Outlooku, Thunderbirdu a dalším tak společně spravujete klasickou elektronickou poštu a třeba i „tweety“. Program mezi těmito zprávami přitom nerozlišuje – vše je jedna informace, na kterou můžete reagovat, kterou můžete filtrovat a organizovat do složek a stejně tak se program chová ke kontaktům. Kontakt z Twitteru má stejnou váhu jako kontakt z Outlooku.

Zbang nicméně ještě není k dispozici, autoři teprve plánují jeho veřejné testování. Jakmile se tak stane, rozhodně to nebude unikát, o tu samou funkčnost totiž usilují také aplikace MailSuite a Threadsy. I ty nicméně stále čekají na veřejné uvedení a prozatím jejich weby nabízejí pouze formulář pro zasílání novinek.

Je tu ale ještě jeden zajímavý hráč – jmenuje se Inbox2. Také Inbox2 je stále ve fázi vývoje, spustitelnou verzi si ale můžete bez problému nainstalovat. Budete potřebovat Windows a .NET Framework, klient totiž plně využívá možností WPF. Na první pohled tedy vypadá jako flashová nebo airová aplikace – až na tu chybějící multiplatformitu.

1.png  2.png  3.png
Nastavení je jednoduché a sminimem zbytečných dialogů – prostě několik málo kliků myšákem

Inbox2 je ve své podstatě vcelku běžný IMAP/POP klient se snadným připojením na Gmail, Yahoo Mail a další pošťáky. V podstatě do něj ale můžete nastavit i Seznam, Centrum a další české poskytovatele. Nakonec nechybí podpora ani pro Microsoft Hotmail a firemní klientelu, která už používá novější Exchange 2007. Pokud máte ve firmě Exchange 2003, máte smůlu, program totiž komunikuje skrze protokol EWA (Exchange Web Access), který vylepšuje starší OWA protokol (Outlook Web Access).

Vedle poštovních služeb ale můžete do Inbox2 napojit také několik komunitních sítí – středoevropana asi bude nejvíce zajímat podpora Twitteru, Facebooku a okrajově možná i profesního LinkedInu.

4.png  5.png
Poštovní klien Inbox2 v kompaktním a rozšířeném režimu: pošta i zprávy ze sítí na jednom místě. Pokud používáte
Gmail, Inbox2 bude samozřejmě pracovat i se štítky (alternativa štítků)

V klientu pak budete moci spravovat jak klasické e-mailové zprávy, tak stejným způsobem i zprávičky z Twitteru a Facebooku. Vše bude chodit na jednu hromadu. K sociálním sítím pak budete moci přistupovat i z postranního panelu, kde budete mít přehled o zprávách vašich přátel.

Takže se nebojte, do „inboxu“ vám nebudou chodit všechny zprávy z Twitteru, ale pouze ty cílené, takže v případě Twitteru soukromé Direct Message (DM) a veřejné zprávy s adresátem.

twitter zprava.png  5.png
Detail příchozí zprávy (DM zprávička z Twitteru) a upozorňování na novou aktivitu v připojených sítích
Na prvním obrázku se podívejte i na postranní panely, kde najdete všechny informace o odesílateli

Společný je také adresář, který funguje podobným způsobem jako na některých moderních telefonech. Adresář použije jak kontakty z Gmailu a dalších poštovních služeb, tak kontakty ze sociálních sítí. Pokud tedy budete psát krátký e-mail, můžete ho naráz poslat jak běžným poštovním příjemcům, tak konkrétním lidem skrze síť Twitter nebo Facebook. Zde je ale potřeba podotknout, že se mi během celého včerejšího dne nepodařilo z Inbox2 připojit na Facebook, zmínku o této síti berte tedy pouze jako teoretickou. Podpora v programu je a předpokládám tedy, že i běžně funguje.

novydoc.png  doplnovanikontaktu.png    novytweet.png 
Tvorba nové zprávy, spoelčný adresář pro všechn ysítě a poštovní účty s našeptávačem
a jednoduchý dialog pro krátkou zprávičku s možností výběru služeb, kam se má text přeposlat

Inbox je zajímavý klient pro ty, kteří chtějí mít na počítači jeden jediný program na komunikaci, který bude fungovat zároveň jako poštovní klient a zároveň jako „sociální klient“ (to je ale ošklivé spojení). Pokud si ho ale budete chtít vyzkoušet, připravte se na poněkud vyšší spotřebu systémových prostředků, díky nejrůznějším pozlátkům totiž Inbox2 předpokládá počítač s dnešním průměrným výkonem (dvoujádro + alespoň 2 GB RAM). 

stáhnout program Inbox2 0.4.4.0 Licence: freeware (pro nekomerční použití), 7,7 MB
Autor: Inbox2
Web programu: www.inbox2.com


Diskuze (7) Další článek: Nová kniha: Python 3 - Výukový kurz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,