Ikonické programy minulosti, po kterých už neštěkne ani pes

  • Bez mnohých programů jsme si v minulosti nedovedli práci s počítačem představit
  • Společně s technologiemi zmizely i navázané programy
  • Vzpomenete si na zvuk ICQ?
Kapitoly článku

Limity minulosti

V dnešní době jsme zvyklí na internetové připojení s rychlostmi v řádech desítek i stovek megabitů. Díky tomu se přehrávání multimediálního obsahu mohlo přesunout do webových prohlížečů, a pokud je třeba něco stáhnout, dříve běžné třídenní čekání se již nekoná. Minulost však patřila i tzv. akcelerátorům internetu, které lákaly především na rychlejší stahování. 

I soubor distribuovaný pomocí běžného HTTP dokázaly stahovat po několika částech jako v případě torrentů a nárůst rychlosti se opravdu dostavil. Download Accelerator Plus je již však dávno minulostí.

accelerator.png
Stahování mohly v minulosti zrychlit mnohé programy, které stahovaly soubory po částech

Podobně jako již nemusíme do systému instalovat zrychlovač internetu, se v drtivé většině obejdeme bez specializovaných archivátorů. V minulosti jsme instalovali WinZIP nebo WinRAR, které se omezovaly na svoje formáty (v případě RARu proprietární). Dnes již není archivování souborů zdaleka tak populární jako v minulosti a v případě, že na něj přece jen dojde, stačí nainstalovat třeba 7zip, který zvládne vše. Nejoblíbenějším formátem je navíc otevřený ZIP, jehož podporu zvládne každý moderní operační systém.

Stejně jako si přejeme brzký konec formátu RAR, bychom rádi definitivně skoncovali s flashem. Ten ve své době přinesl krásné interaktivní weby, aktuálně jej však považujeme za těžkopádnou technologii. S flashem byl odnepaměti spojený i Flash Player od Macromedie, případně Adobe. Dnes již tento nenáviděný doplněk systému není třeba, s flashem si totiž poradí běžný webový prohlížeč. To je mimochodem i případ u formátu PDF, který otevře Chrome, Firefox a dokonce i IE. Acrobat Reader je tedy také již minulostí.

A nakonec nesmíme zapomenout ani na hardware, jehož limity jsme se snažili posunout vhodnými programy. Jistě si mnoho čtenářů vzpomene na vyprazdňování operační paměti s kapacitou 64 MB s vidinou rychlejšího běhu systému nebo her. Oblíbeným zástupcem této kategorie byl třeba Freeram XP. Dnešní standard osmi i víc gigabajtů je pro většinu uživatelů naprosto dostatečný a v drtivé většině běžné práce je zaplněna možná čtvrtina kapacity. A to především nenažraností webových prohlížečů.

freeram.png
Nestačila operační paměť? Drobné zlepšení mohl přinést FreeRAM XP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,