Drony | IKEA

IKEA ukázala, jak se jí o sklady v Evropě starají drony. Časem zamíří i k nám

Nábytkářská firma IKEA se v Evropě pustila ve velkém do automatizace svých prostor. Inventuru v jejích skladech začaly zajišťovat drony, už jich má nasazeno 100 v celkem 16 pobočkách v sedmi zemích.

Nejde o projekt přímo IKEA, nýbrž společnosti Ingka, pod kterou spadá 90 procent všech prodejen této nábytkářské firmy. A také skladů, jejichž provoz Ingka zajišťuje v 31 zemích včetně České republiky. 

Drony do skladů IKEA začala společnost nasazovat v roce 2021, jako první tak učinila ve Švýcarsku. Pilotní projekt tu byl úspěšný, a tak se postupně drony rozšířily i do skladů IKEA v Chorvatsku, Belgii, Slovinsku, Německu, Itálii a Nizozemí. 

Létající stroje pomáhají firmě převážně s nočními inventurami. IKEA má ve svých skladech více než 10 000 pozic, které musí pravidelně kontrolovat, což podle Ingka trvá lidské síle až tři měsíce. Proto přišla na řadu automatizace. Drony mají na sobě čtečku čárových kódů a jak prolétávají mezi regály, kontrolují, jaké zboží zrovna chybí. Dělají to vždy v noci mezi 22:30 večer a 4:00 ráno. Celý proces inventarizace se tím násobně zrychlil.

Jak to v reálů probíhá, se můžete podívat na videu. Drony dostaly i typické IKEA barevné maskování. Kromě čtení čárových kódů dokážou pořizovat fotografie, videa a mohou provádět 3D skenování objektů. Nabíjecí stanice mají přímo na paletách mezi zbožím, skrze které pak odesílají data do centrálního systému.

Veškerou techniku dodala švýcarská společnost Verity, která aktuálně zažívá tak obrovskou poptávku po svých službách, že ji nestíhá. Minulý týden si tak zajistila pro rozšíření svého provozu 32 milionů dolarů a pro IKEA/Ingka plánuje dodat další drony. 

Ingka má totiž s rozvojem IKEA skladů velké plány, drony chce postupně nasadit do všech lokací, které má na starosti. A protože zajišťuje provoz i českých IKEA skladů, lze očekávat, že časem se dostanou i k nám.

Zdroj: Tisková zpráva Ingka Group

Diskuze (8) Další článek: Existuje nárok na bezplatný přístup ke knihám? Americký soud řeší žalobu na Internet Archive

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,