Gmail | IFTTT | Soukromí

IFTTT přijde kvůli změnám API o některé schopnosti práce s Gmailem

IFTTT je služba, ve které si uživatel může nastavit vzájemné akce a reakce různých internetových aplikací. Podstatu vyjadřuje její název, který lze vyložit jako „pokud se stane toto, udělej tamto“ („If This Then That“). Od 31. března však přijde o některé schopnosti práce s e-mailovou schránkou na Gmailu.

Google v těchto dnech rozesílá uživatelům e-maily následujícího znění: „Dobrý den, rádi bychom vás informovali, že následující aplikace třetích stran již nebudou mít přístup k údajům z vašeho účtu Google, včetně obsahu Gmailu. Nemusíte kvůli tomu ale podnikat žádné kroky. Tato změna vstoupí v platnost 31. března 2019.“

Zaříznutí v zájmu ochrany dat

Změnu Google zdůvodňuje svou snahou zajistit ochranu a soukromí dat uživatelů a ve zprávě výslovně uvádí, že IFTTT nesplňuje aktualizované požadavky, zveřejněné v rámci projektu Strobe 8. října 2018. V tomto duchu mění aplikační rozhraní, přes které služby třetích stran mohou pracovat s poštou na Gmailu.

IFTTT uvádí, že spolupracuje s Googlem, nicméně již nyní je jasné, že s posledním březnovým dnem přestanou fungovat akce, vázané na odeslání e-mailové zprávy (tedy podmínky typu „pokud odešlu e-mail, pak...“). Naopak nadále by měly zůstat funkční akce v podobě odeslání e-mailu (tj. „pokud něco, pak pošli mail“).

V oficiálním prohlášení je stroze řečeno, že „Po komunikaci s týmem společnosti Google jsme byli schopni udržet dvě zbývající akce, aniž bychom museli zavést zásadní změny v infrastruktuře. Bohužel jsme nebyli schopni zachovat spouštěče a akci „Vytvořit koncept“, jak jsme doufali.“

IFTTT a Gmail jen omezeně

Aplety, které budou novými podmínkami ovlivněny, mohou uživatelé IFTTT vidět po přihlášení do služby na adrese ifttt.com/gmail. IFTT také podotýká, že změny se nedotknou žádných dalších integrací s aplikacemi Google a týkají se výhradně Gmailu.

Provozovatel služby uvedl, že má s Googlem dobré vztahy a podporuje jeho úsilí o zlepšení soukromí a bezpečnosti. Současně s tím ale chápe, že tato změna může způsobit zklamání v jeho komunitě, která tyto funkce používá.

Diskuze (6) Další článek: Oblíbený lék na alergie může při vysazení vyvolat abstinenční příznaky v podobě svědění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,