IFA 2012: předpremiéra hraček s Windows 8

Pozítří odstartuje další ročník veletrhu IFA v Berlíně. Ideální čas si jej představit a zjistit, co od něj můžeme očekávat. Málo toho rozhodně nebude.

Jako každý rok na sklonku léta, i letos se mohou všichni nadšenci elektronických hraček těšit na veletrh IFA, pravidelně pořádaný v německém Berlíně. Přesný termín aktuálního ročníku je 31. 8. až 5. 9. a už nyní je známo několik zařízení, která budou v těchto šesti dnech představena.

Co je to IFA?

Počátky veletrhu IFA (Internationale Funkausstellung Berlin) se datují do meziválečného období a v současnosti patří mezi největší akce svého druhu na světě. Asi nejlepším přirovnáním je americký CES pořádaný v Las Vegas, ovšem s tím rozdílem, že na veletrhu IFA byla v minulosti prezentována výhradně zařízení spojená s oblastí audiovizuální techniky. Dnes je však patrný výrazný přesah vystavovatelů do oblasti tabletů, počítačů a mobilních telefonů.

IFAweb.jpg
Oficiální web IFA má poněkdu komplikovanější adresu: b2b.ifa-berlin.com

Načasováním IFA tradičně zapadá do pozdně letních či podzimních měsíců. Pro výrobce prezentovaných zařízení je to výhodné – mají dostatek času své produkty uvést do prodeje a zaplnit tak dychtivý předvánoční trh. Také proto se stala IFA oblíbeným místem pro představení uživatelsky i obchodně zajímavých produktů.

Vše pro Windows 8

Již nyní je jisté, že můžete očekávat několik zařízení s nedávno dokončenými Windows 8, ať už jde o hybridní tablet s klávesnicovým dokem od Samsungu, o kterém už jste si na Živě.cz mohli přečíst, nebo podobný produkt Sony s předpokládaným názvem Sony Vaio Duo 11. Číslovka by měla označovat úhlopříčku displeje, z fotografií je dále patrné, že by měla dokovací klávesnice disponovat podsvícením.

sony-win8-tablet1.jpg sony-win8-tablet2.jpg
Tablet Sony Vaio Duo 11 by měl disponovat 11" displejem, stylusem pro přesné zadávání a dokem s klávesnicí (zdroj: pocketnow.com)

Podle dostupných informací můžeme na veletrhu očekávat také zařízení s Windows 8 od dalších výrobců, jako jsou Acer, Toshiba, Panasonic či Asus.

Chytré telefony i tablety

Sony chystá na letošním ročníku IFA také představení produktů poháněných Androidem. Patří mezi ně chytré telefony Xperia TX, T a J, ale také tablet z rodiny Xperia. Xperia TX by měla nabídnout velký 4,6" displej s HD rozlišením, procesor Snapdragon S4 s dvojicí výpočetních jader a 13MPx fotoaparát. Jako operační systém by měl zpočátku sloužit Android 4.0.

O novinkách Xperia T a J je informací méně. Model T by měl disponovat displejem o úhlopříčce 4,3" s rozlišením 1 280 × 700 bodů a 13MPx fotoaparátem. Xperia J je oproti tomu levný telefon s 4" displejem, rozlišením 854 × 480 bodů a procesorem taktovaným na 800 MHz.

A nakonec nový Xperia Tablet. Ten by měl vycházet z nepříliš úspěšného Tabletu S, ale měl by nabídnout hliníkové tělo a menší rozměry. Srdcem tabletu by měla být platforma Nvidia Tegra 3, a předpokládané rozlišení displeje o úhlopříčce 9,4" činí 1 280 × 800 bodů. Součástí výbavy by měly být konektory HDMI a USB.

sony-xperia-tablet1.jpg sony-xperia-tablet2.jpg
Pravděpodobná podoba nového Xperia Tabletu od Sony, ve výbavě by nemělo chybět USB ani HDMI (zdroj: xda-developers.com)

Již dnes je očekáváno uvedení nové generace velkého telefonu Samsung Galaxy Note, který by měl podle dostupných informací vycházet z Galaxy SIII, ale oproti němu disponovat větším, 5,5" displejem. Lze očekávat, že všechna nová zařízení s Androidem budou disponovat verzí 4.1 Jelly Bean – pokud ne hned při zahájení prodeje, tak alespoň brzy po něm.

FullHD je překonáno

Audiovizuální technika z veletrhu IFA pochopitelně nezmizela, můžete tak počítat především s představením nových televizorů, u kterých se můžete těšit na novou generaci 3D zobrazení a navýšení rozlišení. Objevit by se totiž měly první modely s rozlišením 4K. S tím souvisí také novinky v oblasti kamer, a to jak 3D, tak 2D. V tomto segmentu by měly hlavní roli hrát společnosti LG, Sony a Samsung.

Za redakci Živě.cz do Berlína vysíláme Tomáše Holčíka, od kterého můžete již brzy očekávat spoustu novinek a videí přímo z veletrhu.

Diskuze (6) Další článek: Apple a Samsung se perou, Microsoft a Nokia se radují

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,