ICQ 7.6 umí Facebook, Twitter a Google Talk. Stačí to?

Z ICQ klienta se stává multiprotokolová aplikace, která se nezalekne Facebooku ani Google Talku. Když už tedy uživatele neudrží skrz samotné ICQ, zkouší to přes konkurenční služby.

Izraelská společnost Mirabilis v roce 1996 vyvinula ICQ, které se o dva roky později natolik zalíbilo americké společnosti AOL (America Online), že jej koupilo i s Mirabilisem za 407 milionů dolarů.

Dlouhou dobu ICQ platilo jako synonymum pro on-line komunikaci. Pevnou pozici měl především v Česku, na Slovensku, v Německu a v dalších státech východní Evropy. Pozici ICQ se nepodařilo ohrozit ani sítím AIM, MSN či Yahoo. Vrásky na čele ICQ trochu udělal Jabber (XMPP), který se skrz Gmail dostal k lidem v podobě Google Talku. Spousta uživatelů jej dnes používá spolu s ICQ.

icq 76/WindowClipping.pngicq 76/WindowClipping (2).png
ICQ 7.6:  Pozor na možnosti instalace, ať si zbytečnostmi nezahltíte počítač
icq 76/WindowClipping (3).png icq 76/ICQ Registrace.png
ICQ 7.6:  Na podporu Google Talku je ICQ hrdé

Co s ICQ, když zájem upadá

ICQ už ale nebylo pro společnost AOL prioritou. Možná právě proto, že v západních zemích ICQ skoro ani neznají a zájem na východě zájem spíše upadá. Na konci roku 2009 se hovořilo o prodeji ICQ. AOL tehdy mělo jednat s akcionáři Facebooku, Skypu a dokonce i s Googlem.

V dubnu roku 2010 se ICQ definitivně dostalo do rukou ruské investiční společnosti Digital Sky Technologies. Cena prodeje nebyla zveřejněna. Pro ICQ to ale má jednu skutečnou výhodu. Pokud předchozí roky ICQ klient spíše upadal, poslední rok je tomu naopak. Noví vývojáři se snaží a vylepšují, co to jen jde. Nic jiného jim ani nezbývá.

icq 76/icq.png icq 76/ICQ (2).png
ICQ 7.6

Rána do srdce

Ve stejné době, kdy ICQ přešlo do rukou nového vlastníka, Facebook oznámil, že můžete chatovat skrz libovolné XMPP/Jabber klienty. Jinými slovy, je to skvělý potenciál pro další růst Facebooku a možnost, jak být přátelům stále na blízku. A protože (nejen) českých uživatelů na Facebooku je už hezkých pár milionů, ICQ se má důvod bát, možná ze všech nejvíc.

Lákáme na Facebook, Twitter a další

Je více než zřejmé, že lidé nezačnou hromadně přecházet k ICQ. V „lepším“ případě nebudou ani odcházet, ale ani to nevypadá příliš nadějně. ICQ proto logicky využilo sociálních sítí pro svůj potenciální růst. Přidalo jejich podporu do ICQ klienta a čeká, jak se to osvědčí.

Stejně jako Skype přidal podporu Facebooku, před časem to udělalo také ICQ. Můžete tak přímo v okně ICQ vidět aktuální stavové zprávy, neboli News Feed. Když už máte okno ICQ klienta otevřeno, nejste nuceni chodit na samotný Facebook. Zvláště, když přímo z ICQ můžete stavovou zprávu okomentovat a tlačítkem „To se mi líbí“ říct, že vás příspěvek zaujal. A kupodivu taková propojenost docela funguje.

icq 76/ICQ (8).png icq 76/ICQ (7).png icq 76/ICQ (6).png
 Přímo v ICQ můžete procházet novinky z Facebooku

Psát můžete také vlastní stavové zprávy. Standardně se objevují na vašem ICQ profilu, lze ale nastavit posílání příspěvků na další sociální sítě – třeba právě Facebook nebo Twitter. Ke zprávě můžete přiložit také obrázek. Nic víc prakticky není potřeba.

A už jsme to nakousli – Twitter. ICQ můžete použít také pro sociální sítě Twitter, YouTube a Flicker.

Komunikujte s přáteli také na Facebook Chatu a Google Talku

Komunikovat můžete s lidmi na ICQ, Facebook Chatu a od nejnovější verze ICQ 7.6 také s lidmi z Google Talku. Z oficiálního ICQ klienta se tak pomalu stává klient s podporou mnoha protokolů. A překvapivě může být do budoucna konkurencí pro Mirandu, Pidgin či Trillian, což by ještě před pár lety asi nikoho nenapadlo.

Základem všeho jsou kontakty

Do ICQ si můžete přidat kontakty i odjinud, než jen z Facebooku. Nabízí se třeba „import kontaktů“ z Gmailu, Windows Live, Yahoo!, AOL a německé služby Web.de. ICQ se tak snaží maximálně zjednodušit přístup k dalším kontaktům, které by pomohly rozšířit základnu samotného ICQ.

icq 76/Importovat kontakty.png
 Import kontaktů odjinud

Posílání SMS zpráv

Už dlouhou dobu ICQ klient umožňuje odesílat SMS zprávy. Na začátku (po založení účtu) můžete bezplatně poslat až 15 SMS zpráv. Jedna zpráva může být dlouhá maximálně 48 znaků, což je délka vhodná tak pro pozdrav a podpis. Při psaní tedy nestačí být stručný, musíte být nejstručnější, co to jde.

A co až vyčerpáte všechny volné SMS? Máte dvě možnosti. Buď si můžete z mobilu poslat dobíjecí SMS zprávu (cena jako standardní SMS), která vám na ICQ dobije 5 volných SMS nebo musíte „ukecat“ kamarády, aby na některou vámi odeslanou SMS zprávu odpověděli. Kamarád za odpověď zaplatí 3 koruny, vám tím ale současně dobije 5 volných SMS.

Svižný klient mnoha podob

Možná si ještě pamatujete na ICQ 5, kdy na něj lidé nadávali, jak je vůči tehdejší třetí či čtvrté verzi pomalý a neohrabaný. Dnes už naštěstí něco takového nehrozí, protože počítače mají dostatek paměti a vývojáři při programování použili hlavu, alespoň v tomto případě.

icq 76/boo.png
 Psaní zpráv v ICQ...

ICQ klient je tedy poměrně rychlý a reaguje svižně. I samotné uživatelské prostředí je celkem rozumně poskládané, působí zkrátka logicky. Všechno je na svém místě bez zbytečných „serepetiček“. Z každého okna sice na vás bliká reklama, je to ale daň za bezplatné používání. A nemohu se zbavit dojmu, že ICQ chce působit minimalisticky, což je jen dobře.

icq 76/Galerie motivů.png icq 76/ICQ (3).png icq 76/ICQ (4).png
ICQ můžete převléct do mnoha podob

Klient také nabízí snadnou možnost změny vzhledu. Buď můžete změnit pouze barvu prostředí, nebo celé motivy včetně obrázků na pozadí. Další motivy si lze stáhnout přímo ze stránky ICQ, takže když si nevyberete některý z výchozích, vůbec nevadí. Změna motivu je naštěstí rychlá. Stačí kliknout a motiv hned vidíte, bez zbytečných restartů.

Historie komunikace

Potěšující je také pěkně zpracovaná historie komunikace. Ať už komunikujete s kýmkoliv či jen posíláte SMS, všechno se zaznamenává do historie, pokud to povolíte. Do historie se můžete kdykoliv později vrátit a pomocí filtru vyhledat požadovanou zprávu.

icq 76/Historie.png
 Užitečná historie komunikace

U každého kontaktu se zobrazuje fotografie, chcete-li „avatar“. Když je kontakt off-line, fotografie se změní na černobílou. Je to sice drobnost, ale působí to dobře.

Kam kráčíš ICQ?

ICQ jako takové, jak jsme jej znali dříve, ještě sice není zcela mrtvé, ale pozvolna umírá. Facebooku se holt těžko konkuruje. Pořád tu ale ICQ ještě nějakou dobu bude, to je jisté.

Doposud jsem měl spíše pocit, že ICQ je slepá větev vývoje. Ale po ICQ 7.6 bych až tak kritický nebyl. S lepší reklamní masáží a doladěním chybiček má docela dobrý potenciál. Jako aplikace je pohodlná, rychlá a celé to tak nějak funguje. A o to jde. Teď už jen zbývá otázka, kdo má takovou aplikaci opravdu reálnou potřebu používat.

Diskuze (68) Další článek: Nejlepší program pro ochranu USB flashky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,