IBM zkouší lákavou variaci na téma nejmenší počítač světa

Jeden modul můžete použít jako PDA, notebook nebo stolní počítač, záleží jen na obalu.
Ken Ocheltree a Bob Olyha - autoři Meta PaduZ výzkumných laboratoří IBM zase vypadl jeden prototyp, který sice má do reálného prodeje ještě daleko, ale skýtá v sobě možnost, jak budou vypadat počítače budoucnosti. Meta Pad v rozměrech 7,6×12,7×1,9 cm (váha 255 g) obsahuje kompletní počítač – procesor, pevný disk, grafiku a paměť. Vše ostatní je chápáno jen jako příslušenství. Na pohled tato černá skříňka vypadá jen jako menší přenosný pevný disk a samostatně moc využitelná nebude. Její kouzlo spočívá především v univerzálnosti. Pokud ji zasunete do pouzdra pro PDA s dotykovou obrazovkou, naráz budete mít k v dlani plnohodnotný počítač s nekompromisním výkonem stolního počítače. Aniž byste počítač vypínali, vysunete jej z PDA pouzdra a zasunete do dutého těla notebooku. Z počítače se tak obratem stane notebook s obrazovou a klávesnicí. Nebo přijdete do práce a zasunete Meta Pad do slotu u monitoru a přepnete jej na tradiční kancelářský počítač. Na cestě si pak připojíte náhlavní soupravu a obrazovku Meta Padu budete sledovat na displeji těsně u oka.

Meta Pad handheld s dotykovou obrazovkou a základní modulMeta Pad v současnosti obsahuje 800MHz procesor Crusoe, 128 MB RAM a 10GB pevný disk, operační systém je Windows XP doplněný o rozpoznávání psaného textu a mluvené řeči. Každopádně se tyto parametry ještě budou měnit, pokud se počítač dostane do výroby. Jeho cena by byla zhruba na úrovni 1000 dolarů, tedy v kategorii levných notebooků. Právě notebooky budou hlavním protivníkem Meta Padu. Je zřejmé, že notebooky také zastanou řadu funkcí Meta Padu, jediné, co nezvládnou, je přeměna na kapesní PDA. Síla Meta Padu je v jeho univerzálnosti, záležet tedy bude nejen na ceně samostatného Meta Padu, ale i jeho příslušenství. Pokud budou stát stejně jako samostatné PDA či notebook, mnoho prostoru pro MetaPad nezůstane. Jeho jedinou výhodou tak zůstane nulová synchronizace mezi stolním počítačem a PDA. Pořád to bude ten samý počítač s těmi samými daty.

To, že vývoj IBM nemá jen úspěchy v praxi, již bohužel víme. Populární rozkládací klávesnice u ThinkPadu s kódovým označením Butterfly (motýlek) se v praxi objevila, sklidila nadšené ohlasy, ale byla stažena z výroby. Nyní byl stažen z výroby TransNote – notebook schopný rozpoznávat text psaný na poznámkový blok vedle počítače. Neuspěl především kvůli ceně, která značně limitovala cílovou skupinu. U Meta Padu se zatím jedná opravdu jen o prototyp, ale je to směr, kudy by se dalo jít.

Diskuze (4) Další článek: Mozilla 0.9.8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,