IBM ThinkPad: notebook pro profesionály slaví 20 let

Slavná řada notebooků ThinkPad oslavuje 20 let na trhu. Jaké byly začátky notebooků určených pro náročné uživatele?

Když ještě v minulém století u kormidla IBM stál Thomas J. Watson, nechal v roce 1935 zaregistrovat ochranou známku „THINK“, která v překladu znamená myslet či přemýšlet.

Právě tento slogan se stal hlavním pro IBM již od roku 1920 a objevuje se nejen v materiálech a reklamách, ale také v sídlech IBM a jednotlivých pracovištích. Pro zajímavost, v době slávy Applu, který bojoval proti IBM, byl v reklamách používán právě slogan „Think Different“, který byl tak částečně namířen proti IBM.

Slovo mělo za úkol motivovat zaměstnance a inspirovat je k lepším výsledkům. Během historie IBM se objevila velká řada revolučních objevů a technologií, takže si IBM tuto „značku“ jistě zaslouží.

Think + Pad

Teď už známe počátek první části, ale jak to bylo s „Pad“? IBM totiž v roce 1991 pracovalo na tabletu a jeden z vedoucích tohoto projektu si ho interně pojmenoval jako ThinkPad.

ThinkPad_logo.png

Slovo vycházelo z názvu služebního papírového bloku (anglicky Notepad), který zaměstnanci měli od IBM, samozřejmě s nápisem „THINK“.

THINK-I.jpg THINK-II.jpg THINK-IV.jpgPoznámkový blok (Notepad) IBM, který přispěl k názvu ThinkPad (Zdroj: Acontinouslean)

Název se nakonec podařilo prosadit, i když se nesetkal s pozitivním ohlasem u experta IBM na názvy produktů. Název neměl žádné číslo a „řád“, což se IBM snažilo vzhledem k celosvětovým prodejům používat a vyvarovalo se tak jmen pouze z anglického či jiného slovníku

ibm_thinkpad_2.jpg
Tablet ThinkPad v roce 1991 přišel jako první, ale s příliš velkým předstihem (Zdroj: RegHardware)

Trh ale v té době ještě nebyl připraven, takže se tablety ThinkPad vůbec neprodávaly a projekt byl velmi rychle zastaven. Jméno se ale použilo pro nové notebooky, které ve stejné době IBM připravoval a zrodil se první notebook ThinkPad 700.

První ThinkPad 700 byl populární skoro jako dnešní iPad

Po uvedení prvních ThinkPadů trh reagoval okamžitě a notebooky se prodávaly ve velkých počtech. Jak se zmínil jeden z tehdejší zaměstnanců, lide říkali „Wow“ a výroba ani nestačila dodávat do určitých oblastí dostatek kusů.

thinkpad700c.jpg
IBM ThinkPad 700C z roku 1992 (Zdroj: IBM)

Na trhu se objevily modely ThinkPad 700, 700C, 700T s vyšší cenou a série 300 pro nižší segment. Úspěch se dostavil v pravý čas (především u 700C s cenou 4 350 dolarů), IBM totiž ve stejné době zažilo ztrátové roky a propouštělo zaměstnance.

A jaký hardware měl první ThinkPad? Notebook byl založen na procesoru 486SLC s frekvencí 25 MHz, měl 10,4palcový displej a 120MB pevný disk na kterém byl předinstalovaný operační systém Windows 3.11. Rozměry byly 5,6 × 30 × 21 cm a hmotnost 2,9 kg.

800px-20090331-1607_trackpointtips.jpg
Různé druhy trackpointů u notebooků ThinkPad, které jsou umístěny mezi klávesami (Zdroj: Wikipedia)

ThinkPad byl také vybaven známým červeným trackpadem pro ovládání myši, jehož vývoj pocházel z Xeroxu (Palo Alto Research Center). Jeden z inženýrů přešel k IBM a legendární ovládací zařízení dotáhl do finální podoby, která nahradila trackball. V té době notebook neměl dotykový touchpad, takže byla tato forma pohodlného a rychlého ovládání myši vítaná.

Motýlí klávesnice a nedostatek prostoru

V roce 1995 se objevil nový model ThinkPad 701, který byl vybaven nevšední konstrukcí klávesnice, díky které vyhrál nespočet různých designérských a inženýrských cen po celém světě.

Kvůli nutnosti ultrapřenosných rozměrů (z dnešních pohledu již ultravelkých a ultratěžkých) a použití největšího dostupného skla pro displej (4:3), které bohužel stále neodpovídalo rozměrům rozložené klávesnice, inženýři vymysleli skládací konstrukci, která také zajistila popularitu tohoto modelu.

Na tehdejší dobu malé rozměry notebooku totiž po otevření poskytly plnohodnotnou a nezmenšenou klávesnici. Jak můžete vidět na reklamách, konstrukce fungovala výborně a přitahovala nové uživatele, kteří chtěli malý notebook ale s pohodlnou klávesnicí.

Takzvaná „Butterfly Keyboard“ se ale dočkala rychlého konce, když se podařilo vyrobit větší sklo pro displej a tím přizpůsobit celý notebook bez nutnosti skládat klávesnici.

ThinkPady ve vesmíru

ThinkPady se vyznačovaly a stále vyznačují černým zabarvením a použitím kvalitních materiálů pro šasi, mezi kterými je hořčík, uhlíkové vlákno nebo kompozit titanu. V současné době mají tyto materiály pouze drahé modely, v nejnovějším případě u modelu X1 se pak jedná o karbon.

700c_X1_1_600_419_c1.jpg
ThinkPady a rozdíl designu v průběhu let. Je to stále stejný černý notebook. (Zdroj: Lenovo)

Díky dobré konstrukci se již ThinkPady řady 750 zalíbily i NASA, která jich přímo pro lety i do vesmíru pořídila několik stovek. Tyto modely měly speciální úpravy chlazení (teplý vzduch se bez gravitace chová jinak), napájení (kompatibilita s interními obvody v raketoplánech) a podobně.

11111.jpg
ThinkPady ve vesmírné stanici, ale s potřebnými úpravami (Zdroj: Lenovo)

Jeden z ThinkPadů se dokonce přímo proletěl vesmírem, protože NASA testovala chyby paměti, procesoru a dalších částí počítače, které byly bez potřebného štítu vystaveny vesmírné radiaci.

Konec u IBM, nový začátek v Lenovo

V roce 2005 koupila společnost Lenovo divizi osobních počítačů IBM a s ní i značku ThinkPad, kterou používá u svých notebooků dodnes. Pro koncové zákazníky Lenovo vytvořilo řadu IdeaPad.

Rozšířily se řady i modely, jak je ale vidět u srovnání, klasické ThinkPady si stále zachovaly pro někoho nudný a zastaralý design. Pro konzervativní uživatele ThinkPadů však zůstává „nepřekonaný“.

169609920.jpg
Lenovo ThinkPad X1 z karbonu je supertenký i lehký (Zdroj: Lenovo)

A jaké byly v průběhu současných let modely a řady? Skvělý přehled si můžete prohlédnout na Wikipedii, kde se ke každé sérii dozvíte podrobné informace. Kompletní informace o ThinkPadech včetně starších modelů si můžete na hlavní stránce hesla ThinkPad.

 

Diskuze (67) Další článek: Čekáte potomka? Facebook to chce vědět, tak na to připravil funkci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,