Koronavirus | COVID-19 | Folding@Home

I váš počítač může hledat lék na koronavirus. Co potřebujete vědět o Folding@home

  • Nebojte se zapojit svůj počítač do Folding@Home, můžete pomoci
  • Když s počítačem nepracujete, výkon se použije pro výpočty
  • I malý výkon notebooku stačí, v součtu naše stroje vydají za superpočítač

Hledání léků na různé nemoci dnes probíhá nejen v laboratorních zkumavkách, ale ve stále větší míře také na počítačích. V případě některých simulací je potřeba tak obrovský výpočetní výkon, že s nimi pomáhají superpočítače. Například nejvýkonnější stroj Summit s výkonem až 200 petaFLOPS nedávno vytipoval a doporučil k dalšímu zkoumání 77 sloučenin, které by mohly zabránit koronaviru infikovat hostitelské buňky. 

Kromě superpočítačů vědci používají také různé platformy pro distribuované výpočty. Jedná se o sítě, skládající se z počítačů dobrovolníků, poskytujících výkon svého stroje ve prospěch vědy. Asi nejznámějším projektem tohoto typu je nedávno zastavený Seti@Home, který 21 let hledal mimozemské vysílání umělé povahy.

Projekt SETI@home 
Projekt SETI@home

Základní princip fungování je v podstatě prostý. Vědci mají připravený obrovský balík dat, který „rozporcují“ na menší kousky. Tyto kousky si pak stahují klientské aplikace, nainstalované na počítačích dobrovolníků. Ty data zpracují požadovaným způsobem a výsledky odešlou zpět. Motivací bývá dobrý pocit a případně body do statistik, které uživatelé dostávají podle objemu zpracovaných dat.

Zevrubný přehled nejzajímavějších platforem pro distribuované výpočty připravil počátkem března Kuba Čížek. V jeho článku Propojte miliony domácích notebooků a PC a vyrobíte superpočítač. Dnes zkoumá koronavirus i vesmír najdete celou řadu projektů, do kterých se můžete zapojit. Na výběr je například klima naší planety, studium asteroidů, simulace vesmíru či hledání léků na různé nemoci.

My se teď v dalších kapitolách zaměříme na Folding@home, projekt platformy distribuovaných výpočtů, které nyní slouží vědcům hledající lék na aktuální koronavirus.

Diskuze (17) Další článek: Stránka vyvracející internetové mýty kvůli koronaviru nestíhá. Objem polopravd je příliš velký

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,