Sociální sítě | Web | Hurikán

Hurikán Irma: sledujte online ohromující sílu přírody

  • Fascinující hurikán Irma můžete sledovat online
  • Informace poskytnou specializované služby i sociální sítě
  • Najdete i zajímavosti, jako je let výzkumného letadla do oka hurikánu

Hurikán Harvey zpustošil jihozápad země a už se musí Spojené státy připravovat na „útok“ přírody z druhé strany – na Floridu se žene hurikán Irma. Díky internetu, moderním meteorologickým službám a sociálním sítím můžeme sledovat jeho postup online.

Jak vzniká hurikán

Hurikány, přesněji tropické cyklóny, vznikají v subtropické oblasti. Hlavním motorem je moře prohřáté do určité hloubky a nad určitou teplotu. Charakteristická rotace celé bouře je vlivem rotace planety způsobena Coriolisovou silou

Zdroj: Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Ničivé následky hurikánu Harvey jsou obrovské, předběžně jsou vyčísleny v přepočtu na 3,9 bilionu korun. Klasifikace předurčila hurikánu Harvey číslo tři z pětibodové škály hodnocení hurikánu. Irma má stupeň pět a vzduch dokáže rozfoukat rychlostí přesahující 220 km/h. Očekává se, že může zesílit až přes 300 km/h a pro některé oblasti to může být nejničivější hurikán v zaznamenané historii.

Irma se nyní blíží od východu k Floridě. Jako první okusí její sílu karibské ostrovy, kde nyní probíhá největší evakuace v historii.

Jak sledovat hurikán

Postup hurikánu Irma můžete sledovat například díky službě Windy.com, kde uvidíte animovanou mapu větrů. Můžete si přepnout i pohled na model oblačnosti, srážek nebo velikost vln.

Nejvíce informací pak přinese web amerického Národního centra pro hurikány nhc.noaa.gov. Zde najdete podrobné aktuální informace a také názorné animace a záběry ze satelitů. Vizuálně atraktivní videa ze satelitů poskytuje Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA):

Samozřejmě hurikánem žijí i sociální sítě. Nejvydatnější smršť krátkých konkrétních informací, obrázků a videí poskytuje tradičně Twitter, stačí sledovat hashtag #Irma. Instagram tuto zpravodajskou úlohu moc neplní, tam stejný hashtag nemá smysl sledovat, to už je na tom lépe Facebook.

Pokud máte rádi obrázky, sledujte Flicker. Americké úřady ho velmi využívají pro publikaci svých obrazových materiálů.

Letadlem do oka hurikánu

Na Twitteru najdete i takové zajímavosti, jako je například záznam letu výzkumného letadla Národního centra pro hurikány do oka Irmy:

České zpravodajské weby asi představovat nemusíme, ale v tomto případě se hodí se sledovat americké zpravodajské weby. Zde pomůže přepnout službu Zprávy Google na americkou lokalizaci, což nemusíte dělat v nastavení, ale stačí šikovně modifikovaný odkaz.

Podívejte se na hurikán Harvey z Mezinárodní vesmírné stanice:

Váš názor Další článek: Nejlepší baseballový tým podváděl. Ke kradení signálů používal Apple Watch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,