Hugin: Poslepujte fotky v panorama

Hledáte účinný, lehce ovladatelný a především bezplatný nástroj pro spojování série fotografií v jedno dlouhé panorama? Hugin má ambice dokonce ještě větší. Co všechno nabízí?

Některé přírodní i architektonické skvosty kvůli vnějším podmínkám není možné zaznamenat dostatečně efektně na jediný snímek. Nabízí se tak možnost vytvoření celé série a následné spojení v jeden soubor. S tímto si poradí velká část pokročilých fotoeditorů. Nemáte-li ale dostatek financí na jejich pořízení či dostatek znalostí k jejich obsluze, můžete vyzkoušet užitečnou pomůcku s názvem Hugin.

Dvě fotky do začátku

Tou nejjednodušší možností, jak se s programem naučit pracovat, je vyzkoušet si spojit dvě fotky dohromady. Tuto mnohde náročnou operaci zvládne i méně zkušený uživatel (i díky české lokalizaci programu) během několika minut . Princip programu je prostý. Importujete fotky a v rámci osmi různých záložek můžete nastavit parametry snímků a způsoby slepování. Tím klíčovým je ovšem označování kontrolních bodů.

screenshot.1.jpg 
Import fotek do programu.

Těch je k úspěšnému vytvoření jednolité fotografie potřeba alespoň pět. Na dvou vedle sebe zobrazených fotkách v průnicích (překrývání části fotografie je nutností) označíte na jednom i druhém snímku shodné body. Ty program sám přesně a úspěšně zacílí, ale drobné korekce uživatelem jsou samozřejmě možné. V rychlém náhledu pak lze zjistit, jestli spojení proběhlo v pořádku.

screenshot.2.jpg 
Vkládání kontrolních bodů.

Různé foťáky, různé podmínky

Přesné spojení na základě shodných bodů ovšem není všechno. Fotografie se od sebe mohou lišit v nejrůznějších vlastnostech – světelnost, barevnost, úhel pořízení, vady objektivu, různá ohnisková vzdálenost atd. Právě k vymazání rozdílů slouží další záložky aplikace. Lze si tak pohrát s nejrůznějšími způsoby zkreslení, vybírat mezi druhy objektivů, pracovat s dynamickým rozsahem, barevnou hloubkou a spoustou dalšího.

screenshot.3.jpg screenshot.3a.jpg
Jak se fotka spojila a jaký je výsledek.

Optimalizaci můžete také nechat rovnou na samotném Huginu, jehož automatika má celkem dobré výsledky. Na závěr si ještě fotografii podle svých představ oříznete a vyexportujete do nastavitelného formátu. Aplikace ale nezůstává pouze u spojování dvou fotek. Nabízí celou řadu různých úprav a vytváření kompilátů. Zformujete tak např. velký snímek z víceřadých fotografií i 360° panoramata, upravíte zakřivení u architektonických objektů, odstraníte vady objektivů, opravíte perspektivu atd.

screenshot.4.jpg 
Práce s dynamickým rozsahem.

Tutorial i kompilace

Aby to nevypadalo, že Hugin je pouze programem pro méně znalé uživatele, zejména v detailním nastavení aplikace si své najdou i ti zkušenější. Z aplikace je tak užitečný nástroj pro širokou cílovou skupinu. Kdo by si nebyl správným postupem jist, dostane se mu na stránkách autora podrobných tutorialů pro nejrůznější činnosti. Ani majitelé jiných operačních systémů nepřijdou zkrátka. Ti zde zase naleznou návod pro kompilaci zdrojového kódu. Hugin prostě nabízí docela dost muziky za nulovou cenu, navíc v češtině. Ideální kombinace.

multi-row.jpg 
Jak správně fotit víceřadou fotografii.

stáhnout program Hugin 2010.2.0 Licence: open source, 49 MB
Autor: sourceforge.net
Web programu: hugin.sourceforge.net


Diskuze (22) Další článek: Ultratenký MacBook Air s 11,6" displejem v redakci (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,