Hudba legálně: Nemusíte stahovat, stačí jen poslouchat

Vyzkoušeli jsme český MusicJet a zahraniční Deezer a Grooveshark. Poslouchejte miliony skladeb on-line a v některých případech i zdarma.
Kapitoly článku

Minule jsme psali o tom, jak snadno a rychle zakoupit legální hudbu. Tentokrát se podíváme na webové služby, které dovolují přehrávat hudbu on-line. Fungují na způsob streamu – aby hudba hrála, musíte být připojeni k internetu. Pokud si připlatíte, půjde to i bez něj.

MusicJet – po česku a zdarma

Začneme českou službou MusicJet, která funguje od října loňského roku. Stojí za ní lidé z hudebního průmyslu, tj. Universal Music, Supraphon či OSA.

Celé to funguje jednoduše. Stáhnete si program, který zároveň slouží jako vyhledávač, správce a přehrávač hudby. Aby hudba hrála, musíte být připojeni k internetu (u nejvyššího tarifu nemusíte).

Před stažením se zaregistrujte

Na úplném začátku se nejprve musíte zaregistrovat. Kromě běžných údajů jako uživatelské jméno či e-mail je nutné zadat identifikační SMS kód.

Nejprve tedy pošlete SMS ve tvaru „MJ“ na uvedené telefonní číslo a vzápětí vám přijde SMS s identifikačním kódem, který opíšete do pole v registračním formuláři. Je nutné dodat, že SMS odesíláte na běžné (neprémiové) telefonní číslo, cena SMS se tedy řídí dle ceníku vašeho telefonu – ač na to MusicJet na webu upozorňuje, mohl by to zmínit trochu viditelněji.

music2/MusicJet.cz -registrace.png
 Registrace vyžaduje zadání identifikačního SMS kódu

MusicJet si po registraci vaše telefonní číslo spáruje se zaregistrovaným účtem, takže číslo už nepůjde využít k registraci dalšího účtu.

Po registraci stáhněte MusicJet a nainstalujte jej. Po spuštění zadejte uživatelské jméno a heslo (shodné s registrací na webu) a nic už nebrání tomu, abyste začali poslouchat hudbu. Na MusicJetu je k dispozici přes milion a půl skladeb.

music2/MusicJet - aplikace.png
 Po spuštění zadejte stejné uživatelské jméno a heslo jako u registrace

Poslouchejte, na co máte chuť

music2/Musicjet - vyhledávání.png
 Vyhledání skladeb od interpreta David Guetta

Samotná MusicJet aplikace je jednoduchá. Vpravo nahoře vyhledávání a vlevo vlastní seznamy skladeb. Nad tím se nachází několik předpřipravených seznamů:

  • Doporučené – doporučené skladby redakcí MusicJet
  • Nejhranější – seznam skladeb, které uživatelé MusicJetu nejvíce poslouchají
  • Novinky – každý týden hudební novinky, bere ohled na nastavený filtr preferovaných žánrů (v nastavení)
  • Evropa 2 a Retro TV – nejlepší songy dle Evropy 2 a Retro TV

Seznamy Doporučené, Nejhranější a Novinky jsou filtrované podle preferovaných hudebních žánrů, které můžete upravit v nastavení (Soubor -> Nastavení).

music2/Musicjet - tip evropa 2.png
Hudební tipy od rádia Evropa 2

Ať už si skladbu vyhledáte nebo využijete některý ze seznamů, můžete ji pravým tlačítkem myši přidat do vlastního seznamu. Na většině míst se nachází tlačítko „Můj DJ“ – když na něj klepnete, automaticky vám sestaví skladby, které by vás mohly zaujmout. Může to být skvělé tehdy, kdy máte chuť na hudbu, ale všechna známá vás nudí.

Zdarma nebo zaplatit?

  • MusicJet Raz-Dva: Základní tarif je zdarma, občas ale uslyšíte nebo uvidíte reklamu, případně některé skladby nepůjdou přehrát. Když už se před skladbou ozve reklama, obyčejně je dost hlasitá, což je velké nepříjemné mínus. Lze to ale považovat za snesitelnou daň za poslech bez placení.
  • MusicJet Start: Druhý tarif je bez reklam, měsíčně za něj zaplatíte 75 Kč.
  • MusicJet Naplno: Nejvyšší tarif měsíčně vyjde na 149 Kč. Hudbu budete moci poslouchat v mobilu a skladby ve vlastních seznamech je možné přehrávat i off-line (bez připojení k internetu).

K objednání vyššího tarifu se dostanete buď přes nastavení programu (Soubor -> Nastavení) nebo pomocí přímého odkazu. Uvedené ceny platí při využití platební karty. V případě, že zaplatíte prémiovou SMS, cena bude navýšena o poplatek, tj. 14 Kč v případě tarifu Start (89 Kč) nebo 22 Kč u Naplno (171 Kč).

music2/Musicjet - nastavení.png
V nastavení najdete odkaz pro zakoupení vyššího tarifu

S hudbou na cestách

Abyste mohli začít poslouchat hudbu skrz mobilní telefony, potřebujete nejvyšší tarif Naplno. Z webu m.musicjet.cz se pak můžete dostat k aplikaci pro mobilní telefony. MusicJet aktuálně podporuje operační systémy iOS 4.0 nebo vyšší, Android 1.6+ a Symbian.

Mobilní aplikace umožňuje vyhledávání a přehrávání skladeb. Přehrávání může být v režimech on-line i off-line (skladby ve vlastních seznamech). Dostupné jsou také vámi vytvořené seznamy, které se synchronizují s počítačem.

music/musicjet-ios-1.jpg music/musicjet-ios-2.jpg music/musicjet-ios-3.jpg music/musicjet-ios-4.jpg
Mobilní aplikace MusicJet pro iOS (zdroj: iTunes)

Připojeni k internetu byste měli být pomocí 3G nebo Wi-Fi, v takovém případě je kvalita skladeb 160 kbps. Pokud máte pomalejší internetové připojení, můžete v nastavení přepnout na horší kvalitu – 96 kbps. Zde se už nabízí otázka, zdali má smysl něco takového vůbec poslouchat (ne že by 160 kbps na tom bylo nějak extra).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,