HTTPS je in. Google šifrování zavádí, kde se dá, Symantec nabízí certifikát zdarma

Google zveřejnil statistiky, jak je daleko s implementací šifrovaného zabezpečení svých webů a jak ho uživatelé využívají. Je vidět, že u většiny služeb podíl přístupů přes HTTPS v posledních dvou letech výrazně stoupl. Největší růst je vidět u reklamní sítě, kde se i přes značné technické komplikace daří šifrování implementovat.

Google se do podpory HTTPS naplno pustil právě před dvěma lety, když zpřístupnil Gmail výhradně prostřednictvím šifrovaného přístupu. Stejně tak se bez HTTPS nedostanete na web Google Disku. Google se ale snaží provozovat zabezpečeně všechny své služby, a tak zabezpečený přístup skrze SSL prosazuje i u map či zpráv, kde nejsou přímo ohrožena nějaká uživatelská data.

113389182 
Provoz Google služeb z hlediska přístupů skrze HTTPS

Za poslední dva roky přístup prostřednictvím šifrovaného spojení ke službám Googlu stoupl z 52 % na 77 %. Nemalou překážkou dalšího rozvoje budou starší mobilní zařízení, které moderní šifrování nepodporují a ani je už nelze aktualizovat.

296226495 
Souhrnný přístup přes HTTPS na servery Googlu

Další čerstvou novinkou týkající se zabezpečení webů je Symantec Encryption Everywhere, partnerský program pro poskytovatele, který umožní nabídnout důvěryhodné SSL certifikáty zdarma. Jedná se sice o základní DV certifikát, ale pro běžné weby zcela dostačující a s ověřenou certifikační autoritou Symantecu. Hlášky prohlížeče o nebezpečném webu a nedůvěryhodném certifikátu tedy nehrozí. U nás už tuto novinku nabízí Zoner.

Zavedení bezplatného SSL k doménám by mohlo nasazení šifrovaného webu dále akcelerovat. Ostatně, výše zmiňovaný Google se o popularizaci snaží nejen prostřednictvím vlastních služeb, ale motivuje ostatní provozovatele webů tím, že ve výsledcích vyhledávání upřednostňuje zabezpečené weby.

Na Živě.cz jakožto ryze obsahovém webu jsme s nasazením HTTPS nějak nepospíchali, ale vzhledem ke stávajícím trendům to již rovněž zařadíme do programu.

Diskuze (21) Další článek: Oracle se pochlubilo vyššími finančními výsledky za třetí fiskální čtvrtletí

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,