HTML-Kit: výborný webový editor zadarmo

Kvalitních editorů pro tvorbu webových stránek není nikdy dost. Mezi programy, které jsou zdarma minimálně pro domácí použití, je několik kvalitních, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Jedním z nich je HTML-Kit, který slouží k návrhu stránek nevizuální cestou. Dnešní článek přináší pohled na jeho nejvýznamnější vlastnosti a funkce.

Plusy / minusy
+ množství funkcí
+ rozšiřitelnost
+ dávkové operace
– čeština
– inteligentní doplňování kódu
– skrývání částí dokumentu

HTML-Kit je zajímavý editor, který má všechny základní funkce, které od podobného programu očekáváte. Od podobných volně šiřitelných nástrojů se však liší podporou pro doplňkové moduly. Jejich počet se pohybuje okolo čtyř stovek (údaj z webových stránek programu). Instalace programu je klasická, stačí se proklepat jednotlivými kroky. Na tomto místě musím zmínit novinku v podobě pomůcky HTML-Kit Setup Plus. Jedná se o zajímavý nástroj, který umožňuje pohodlnou aktualizaci programu a instalovaných doplňků. Velmi jednoduše s ním najdete také doplňky pro konkrétní činnost, např. pro vývoj webových aplikací v PHP.

Nový instalátor umožňuje pohodlnou instalaci doplňků

Související odkazy

Slovník
online
open source
Unicode
W3C

Nové dokumenty jsou v tomto editoru otevírány v běžném MDI rozhraní, tedy v podobě vnořených oken pro každý zpracovávaný dokument. Mezi nimi se můžete přepínat pomocí seznamu ve spodní části okna programu. HTML-Kit nabízí podobně jako textové procesory z velkých kancelářských balíků vytvoření prázdného dokumentu nebo nějaké předdefinované kostry na základě vybrané šablony. Ty jsou rozděleny na kaskádové styly, soubory HTML a další. Nový soubor můžete vytvořit také na základě obsahu schránky systému Windows.

Výběr z připravených šablon

Při úpravách kódu si můžete pomoci tzv. snippety, tedy často používanými částmi, které si uschováte do speciálního kontejneru. Ze stejného místa jsou k dispozici také šablony programu. Nejvýraznějším prvkem pracovní plochy programu je lišta se záložkami. Na ní najdete přehledně rozděleny jednotlivé funkce.

HTML-Kit v akci

Pod první záložkou najdete širokou paletu nástrojů. Díky nim může HTML-Kit převádět dokumenty na XML, odstraňovat přebytečné značky, upravit odsazení kódu pro lepší čitelnost, měnit velikost znaků atp. Na stejné záložce se také ukrývají průvodci pro vkládání nejrůznějších tagů. Po jejich vyvolání se zobrazí dialog, ve kterém jednoduše vyplníte nutné a volitelné vlastnosti vkládané značky a potvrdíte. Značky můžete samozřejmě vložit i bez průvodce, v takovém případě se v dokumentu objeví pouze jejich základní kostra. Nástroje dále ukrývají funkce pro vkládání speciálních znaků a informací o čase, práci s textem a další.

Průvodce vložením značky HTML

Musím zmínit ještě jednu zajímavost v části Nástroje. Jedná se o vizuální editor (WYSIWYG) zpracovávaného souboru HTML. Jmenuje se Prototype Pad a je postaven na technologii MSHTML. Jeho schopnosti sice nejsou nijak omračující, ale určitě jej využijete při kopírování formátovaného textu do HTML podoby. Kromě tohoto editoru nabízí HTML-Kit ještě Unicode Pad, slouží ke zpracování a převodu textu ve znakové sadě UTF-8 nebo Unicode.

Vizuální editor Prototype Pad

Dávkové operace obsahují pouze jednu funkci, která volá dialog s nastavením pro spuštění HTML Tidy. Tento nástroj kontroluje HTML soubory a podává různé informace. Další dávkové operace si můžete stáhnout z webu programu v podobě doplňků.

Čistič dokumentů HTML Tidy

Další záložky ukrývají funkce pro vložení objektů (obrázky, odkazy, aplety...) a částí dokumentu (odstavce, hlavičky, rámce...). Kvalitní editor by měl zvládat i práci s kaskádovými styly, což HTML-Kit rozhodně umí. Pod záložkou Text najdete funkce pro formátování textu v HTML dokumentech. HTML-Kit vám ulehčí tvorbu formulářů, díky jednoduchému vkládání jejich částí.

Placený nebo zdarma?

Co se týče tabulek, HTML-Kit nabízí funkce pro vložení jejich kostry. Chcete-li však navrhnout složitější tabulku se spojenými buňkami a řádky, musíte to udělat ručně, nebo si koupit placenou verzi programu, kde je příslušný modul. Placená verze programu obsahuje několik dalších užitečných funkcí, které v základní výbavě nenajdete.

Funkce ulehčující orientaci v dokumentu

K orientaci ve velkém dokumentu můžete využít funkce, které vám pomohou najít odpovídající závorky, přesunou ukazatel na nejbližší další značku atp. Myslím, že klepání myší na tlačítka příslušných funkcí je sice jednoduché, ale nejsem si jist, zda by nebyla lepší nějaká klávesová zkratka, jako třeba v Emacsu nebo Vimu.

Hotový dokument můžete nechat zkontrolovat online validátory. Editor pracuje celkem se čtyřmi. Jsou od W3C a Web Design Group a kontrolují správnost zápisu v souborech HTML a kaskádových stylech.

Kontrola správnosti HTML dokumentu

Všechny funkce programu, které jsou dostupné na zmíněné liště se záložkami, můžete vyvolat i pomocí programové nabídky. Máte-li tedy méně místa na monitoru, můžete tuto lištu bez obav skrýt.

Podpora pro IE i Gecko

Ve spodní části okna programu najdete panel s výstupem hlášení programu nebo některého modulu. Typicky se zde nachází například seznam chyb, které najde validátor. HTML-Kit dovede zobrazit náhled na zpracovávanou webovou stránku. Stačí, pokud editor přepnete do režimu Preview. Standardně je k dispozici náhled pomocí jádra Internet Exploreru. Dobré webové stránky však musí být univerzální a bez problémů pracovat na různých prohlížečích. Máte-li instalovánu Mozillu, Firefox či jiný prohlížeč s jádrem Gecko, můžete si nechat zobrazit náhled stránky právě s Geckem.

Zobrazení výsledného vzhledu stránky

S editorem se pracuje naprosto bez problémů. Množství vestavěných funkcí a především možnost instalace dalších čtyř stovek modulů z něj dělají velmi silný nástroj. Poradí si i s kontrolou pravopisu. Na editoru mi však vadilo, že neumožňuje skrývat určité části kódu, což je dnes velice módní trend u programátorských aplikací. Přesněji: editor to umí, ovšem díky doplňku TagTree v placené verzi.

Více mě však zklamalo, že editor nemá nabídku s inteligentním vkládáním a doplňováním psaného kódu. Každopádně stojí určitě za vyzkoušení. Myslím, že díky doplňkovým modulům si jej přizpůsobíte téměř na míru svým potřebám. Ve výběru modulů najdete i pomůcky pro snadné úpravy oblíbených open source webových systémů.

HTML-Kit Build 292
produkt editor webových stránek
výrobce Chami.com
web http://www.chami.com/html-kit/
cena zdarma / 44 USD
OS Windows 9x/ME/2000/XP/2003

Diskuze (25) Další článek: Windows Vista betaverze 2 nebude

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,