Hrátky s vyhledávači: Pipl, Google Fight a Googlism

Vyhledávače dnes indexují téměř všechno, proč tedy nevyzkoušet vyhledat třeba všechny své digitální stopy pomocí webu Pipl? A pokud nic nenajdete, pobavte se s Googlismem.

Zadali jste někdy své jméno do Googlu? Pokud patříte mezi introverty, snad to ani nedělejte, stačí totiž jeden komentář v zapadlém článku kdejakého média, kde jste vzteky poslali nějakého politika do oněch míst a vaše zlost už bude navždy vtisknuta do internetových análů – tedy pokud je nesmaže provozovatel webu.

Pokud patříte na webu k těm aktivnějším a své názory šíříte po celosvětové síti mnoho let, může se o vás každý dozvědět téměř cokoliv. Stačí pár veřejných profilů, nějaký ten Facebook ale klidně i prastaré Mageo nebo Xchat z mládí, o kterých už nemáte nejmenší tušení a podaří-li se někomu tyto střípky informací poskládat do smysluplné mozaiky, bude vědět, jak vypadáte, kde jste studovali, co si myslíte o politicích, po kom jste na webu toužili a koho jste v patnácti obdivovali na anonymní webové seznamce.

Egosurfingové vyhledávače

Naštěstí pro vás, většina z těchto informací je ukryta v hlubinách tzv. „deep webu“, o kterém nemá Google nejmenší tušení, případně o něm ví, ale neumí určit jeho důležitost. Jsou to přesně ty stránky, které se při dotazu na vaše jméno nebo přezdívku zobrazí až na konci či ve zcela jiném kontextu.

pipl.png  pipl2.png
Vyhledávač Pipl a úspěch v podobě nalezení nelichotivého článku na webu LinuxExpres

I z těchto důvodů existuje dnes na webu obrovské množství zaručeně kvalitních egosurfingových vyhledávačů, které se orientují na vyhledávání vašich stop v síti. Bohužel, kvalitní není ani jeden z nich, logicky se totiž orientují především na americké komunitní služby a ty české nechávají ladem. Pokud byste si ale chtěli i přesto „zaegosurfovat“, doporučuji především weby Pipl, yoName nebo egoSurf.

Let's fight... Google Fight

Mnohem zajímavější jsou ale aplikace, které vtipně využívají obrovské databáze vyhledávačů a zejména Googlu a na vyhledávání pohlíží tak trochu jinak. Tak třeba Google Fight, jehož variant na webu existuje hned několik. Stačí zadat dva termíny a program z Googlu zjistí, který se na webu vyskytuje častěji a je tak z logiky kybernetického světa věrohodnější: „co praví Google, to je pravda“, dalo by se s úsměvem na tváři říci.

google_fight.png  google_fight.png
Dvě různé verze Google Fight a dva souboje; Termíny Brno a Linux neuspěly

Googlism odpoví prakticky na všechno

A za zmínku stojí ještě jedna aplikace – Googlism. Jedná se vlastně opět o vyhledávač, kde stačí zadat nějaký jasný termín, osobu, zemi, město aj. a pak se vyhledávače ptát na čtyři základní otázky:

  • Kdo je…
  • Co je…
  • Kde je…
  • Kdy je…

Pokud vaše jméno není součástí anglické Wikipedie, je zbytečné pomocí Googlismu egosurfovat, pokud ale zadáte do vyhledávacího pole dejme tomu slovo Praha, zjistíte, co o Praze vlastně Google ví, výsledkem je totiž hned několik desítek vyjádření typu „Praha je…“, které Googlism posbíral na známem vyhledávači. S trochou nadsázky se po čase dozvíte skoro všechno bez potřeby navštěvovat Wikipedii.

googlism1.png  googlism2.png  googlism3.png

S Googlismem se ale i skutečně pobavíte. Stačí se upraveného vyhledávače zeptat, co je to Linux a na prvním místě se zobrazí odpověď „Linux is for bitches“. Na druhou stranu ale už následují pouze lichotivé odpovědi „Linux is the future“, „Linux is easy“, „Linux is on the move“ aj. Jsou to vlastně slovní spojení s anglickým slovesem „is“, která se na Googlu vyskytují nejčastěji. Podobných výsledků dosáhnete, pokud stejnou formuli dáte rovnou do mateřského vyhledávače.

Některé zajímavé výsledky z Googlism vyhledávače

Kdo je (who is)…

  • Vaclav Klaus is arrogant
  • Vaclav Havel is a known former communist
  • Stalin is elected
  • Jesus is an anarchist
  • Bill Gates is Darth Vader

Co je (what is…)

  • Windows is a bug
  • Linux is for bitches
  • Microsoft is exhibiting at LinuxWorld Expo
  • (Mac) OS X is freeware
  • OpenOffice.org is the largest open source project

Výsledky Googlismu, což jsou pouze odlišně interpretované informace z oficiálního Googlu, názorně ukazují, že na Googlu je skutečně téměř všechno, jde pouze o to, tyto informace dát do kontextu a správně poskládat. O to se snaží mnohé sémantické vyhledávače, jejich kvalita je však dnes stále nedostatečná a orientují se převážně na americký trh.

Pokud ale budete mít přes vánoční svátky dlouhou chvíli, Googlism určitě stojí za vyzkoušení, některé výsledky totiž přinejmenším pobaví, o čemž ostatně svědčí i ukázky výše.

Diskuze (14) Další článek: Ježivěšíšek rozdá 35 dárečků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,