Hraní z cloudu: Jak funguje Nvidia Grid v akci

Vyzkoušeli jsme cloudové hraní od Nvidie v praxi. Dění na obrazovce se počítá na počítači vzdáleném 1700 km, přesto to funguje až překvapivě dobře. Chce to ale dobrý internet.

Nvidia v listopadu spustila Grid, službu pro hraní PC her z cloudu. Zatím jen v betaverzi, ale už plně funkční i v našich končinách. Technologii jsme vyzkoušeli v prakticky ideálních podmínkách a naplno předvedla své schopnosti.

Výkon za sedmero horami

Grid, to je hraní náročnějších her bez potřeby herního výkonu. Na vaší straně je jen tenký lehký tablet s Androidem, kterému by výkon na rozjezd her z platformy PC nestačil. Jenomže tablet připojený ke Gridu dostává výkon z cloudu, konkrétně z herního datacentra Nvidie. Ty jsou aktuálně k dispozici tři – jeden na východním pobřeží USA, druhý na západním a jeden v Irsku. Začátkem roku 2015 má přibýt ještě jeden v Německu a dále se počítá s rozrůstáním do Asie.

641447153 
Grid je dostupný jen pro herní zařízení Nvidie

Žádné podrobnosti Nvidia o svých datacentrech neprozradila. Nevíme proto přesně, kolik serverů obsahují a kolik uživatelů dokážou najednou obsloužit. Představu ale udělají parametry samostatných výpočetních karet Grid K340 a Grid K520, které se v serverech používají. Jedna karta dokáže produkovat až 24 současných streamů v rozlišení 720p při 30 fps a kódování H.264. A teď si představte halu plnou racků napěchovaných servery s těmito kartami.

766315992

A jak tedy šlape samotná služba? Aktuálně je dostupná výhradně na tabletech nebo herních konzolích Shield od Nvidie. K provozu oficiálně vyžaduje konektivitu alespoň 10 Mbps a ping na server Gridu pod 60 ms. Aby nedocházelo ke zhoršení parametrů zbytečně na konci cesty, doporučuje Nvidia používat rychlý 5GHz router. Já jsem Grid vyzkoušel za ideálních podmínek, při rychlosti 55 Mbps (symetricky) na úrovni tabletu a s latencí 18 ms. Takhle to vypadalo:

Citlivost na internet

Výsledkem je hraní, při kterém naprosto nijak nevnímáte, že se hra pro váš displej počítá kdesi za lamanšským průlivem. Vše je okamžité, dokonale plynulé (rozlišení 720p, rychlost 60 fps). Ale když sužbu poprvé testovali kolegové z Mobilmanie, tak sice předepsaných parametrů konektivity dosáhli, ale přesto se jim přehrávání hry zasekávalo. Drobné lagy jsem zaznamenal i já, když jsem hrál v lehce vytížené síti na 2GHz Wi-Fi, ačkoli předepsané parametry konektivita splňovala s bohatou rezervou.

Aktuální hry v Gridu

  1. Astebreed
  2. Alan Wake American Nightmare
  3. Batman: Arkham Asylum
  4. Batman: Arkham City
  5. Batman Arkham Origins
  6. Borderlands
  7. Borderlands 2
  8. Brutal Legend
  9. Darksiders
  10. Darksiders 2
  11. Dead Island
  12. Dirt 2
  13. LEGO Batman
  14. LEGO Batman 2
  15. LEGO Marvel Super Heroes
  16. Psychonauts
  17. Race Driver Grid
  18. Red Faction: Armageddon
  19. Saints Row: The Third
  20. Street Fighter X Tekken
  21. Strike Suit Zero
  22. Trine 2
  23. The Witcher 2: Assassins of Kings
  24. Ultra Street Fighter 4

Citlivost na internetové spojení je zkrátka docela velká. Ale když vše funguje, jak má, tak výhody převažují. Nikde vám nehučí velký počítač nebo konzole, můžete hrát kdekoli v dosahu routeru na tabletu, ale ten pak po připojení k televizi splní i funkci klasické herní konzole. Velkou výhodou je také daleko rychlejší načítání her.

Když hra neběží optimálně, je trochu náročnější nastavit podmínky tak, aby se situace spravila. De facto nezbývá nic jiného než z internetové přípojky a routeru vytáhnout maximum. Když ani to nepomůže, stává se hra kvůli prodlevám prakticky nehratelnou. To je zásadní nevýhoda oproti klasickému PC, kde se nedostatečný výkon nepoměřuje internetovým připojením, ale hardwarovou výbavou – když nestačí, sníží se detaily a hraje se dál…

Grid je aktuálně v betaverzi, ve které setrvá minimálně do 30. června 2015. Do té doby je také celá služba zdarma. Nvidia dostane možnost otestovat svůj systém při plné zátěži a třeba se jí ještě podaří trochu eliminovat tu citlivost na „dobrý internet“. Poté se služba stane placenou. Jak? To nám zatím zástupci Nvidie nedokázali říct, ale vše nasvědčuje tomu, že to bude formou předplatného. Podobně jako na Spotify apod. zaplatíte paušál a posloucháte, co chcete, tak byste měli na Gridu hrát, co vás zrovna namane.

Aktuálně je na výběr ze 24 her a další budou průběžně přibývat až do léta.  

Budoucnost hraní

Cloudové hraní se ale začíná jevit jako slibná budoucnost. A to nejen na platformě PC a tabletů, ale i u samotných konzolí. Betaverzi podobného systému totiž už na konci července spustilo Sony. Jeho Playstation Now funguje podobně a lze ho provozovat na konzolích Sony a také na nových televizorech téže značky. Grid od Nvidie má ambici být ještě univerzálnější.

570340421 
Sony má náskok. Svou službu coudového hraní Playstation Now spustili v betaverzi už v létě

Nové služby cílí na příležitostní anebo spořivé hráče. Rozhodně to ale neznamená nějaké zásadní ohrožení klasických herních počítačů nebo konzolí nové generace. Zaprvé bude masivnějšímu rozšiřování cloudového hraní bránit nedostupnost potřebné konektivity a za druhé se nedá očekávat, že by náruživější hráči hromadně přecházeli na cloudové hraní. Na svých strojích mohou hrát nejnovější hry v plné kvalitě a bez rizika, že soupeř vystřelí o setinu sekundy dříve kvůli vyšší latenci.

Diskuze (31) Další článek: Intel bude spolupracovat s Luxottica na elegantních chytrých brýlích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,