Hraní 3D her zlepšuje paměť a vytváří nové neurony

  • Vědci dle studie ověřili, že hraní 3D her zlepšuje paměť
  • Hraní 2D her nemělo na stejném vzorku téměř žádný vliv na paměť
  • Stimulace mozku hraním 3D her může pomoci i starším lidem

Vliv hraní her na lidský mozek bylo vždy poměrně kontroverzní téma, především u dětí. V případě moderních her už ale nejde o jednoduché hraní, které by se dalo srovnat s kopáním do míče na louce za panelákem. Nejnovější hry nabízí pokročilou trojrozměrnou grafiku, která se blíží realitě a navíc je nutné řešit kromě prostorové orientace i různé hlavolamy, vícestupňové úkoly a to vše ideálně koordinovat s pohybem očí a ovládáním rukou.

Vědci z Univerzity v Kalifornii ve městě Irvine se zaměřují na zkoumání všeho kolem lidské paměti a v nejnovější studii prozkoumali vliv hraní dvourozměrných a trojrozměrných her na lidskou paměť.

Hraním 3D videoher k lepší paměti

V rámci studie vlivu hraní her na rozvoj paměti vědci zkoumali po dobu dvou týdnů skupinu studentů, kteří běžně hry nehrají. Na začátku všechny otestovali, jak dobrou mají jednotlivci paměť. Náhodně vybraní studenti ze skupiny pak museli každý den po dobu 30 minut hrát jeden typ hry – jedna skupina hrála dvourozměrnou hru Angry Birds, druhá pak trojrozměrnou a „náročnější“ hru Super Mario 3D World.

 2015-12-19 v 15.14.24.jpg

Po dvanácti dnech tohoto hraní byl opět proveden test paměti a výsledky byly poměrně jasné – u skupiny studentů, kteří hráli 3D hru došlo ke zlepšení výsledků o 12 %, zatímco u studentů hrající 2D hru nebyl zaznamenána takřka žádná změna.

Stimulace hipokampu komplexními informacemi

Hipokampus je část velkého mozku, která se stará o komplexní učení a paměť, stejně tak o prostorovou orientaci. Právě hipokampus je jednou z prvních částí, kde dochází k poškození při Alzheimerově chorobě. Vědci testovali schopnost paměti se zaměřením na hipokampus a výsledné 12% zlepšení je podobné poklesu, který obvykle vzniká u jedinců mezi 45 až 70 rokem života.

playing-3-d-video-games-can-boost-memory-formation-uci-study-finds.jpg
Profesor Craig Stark má vlastní hipokampus vytisknutý pomocí 3D tiskárny (Zdroj: UCI)

Podobně jako aktivita v reálném životě, která s věkem klesá, je spojená i stimulace hipokampu. Starší lidé, kteří jsou stále aktivní, mají obvykle lepší paměť, než méně aktivní jedinci. Podobně jako samotný pohyb, navštěvování nových míst nebo řešení věcí v reálném životě se však ukazuje, že srovnatelný efekt mají i trojrozměrné hry, alespoň dle této studie. Konkrétní důvod zlepšení ale chtějí vědci prozkoumat ještě podrobněji. Cílem je zjistit, jak velký vliv má komplexnost a množství informací ve srovnání s orientaci a prozkoumávání prostoru trojrozměrných her.

Je třeba donutit babičky a dědečky hrát 3D hry?

Jak se vyjádřil profesor neurobiologie Craig Stark, který vedl tento výzkum, jen omezené množství lidí ve starším věku má možnost cestovat po světě, poznávat nová místa a denně tak žít stejně aktivně jako za mladých let. Trojrozměrné videohry by ale mohly být možná ideálním a dostupným prostředkem, jak stimulovat jejich hipokampus a paměť. Moderní 3D hry jsou totiž značně komplexní a zahrnují jak orientaci a objevování nových prostor, tak i hraní za různé postavy, dobrodružné situace, motivaci k různým cílům a již zmíněnou nutnost rychlé reakci na situace. To vše nabízí poměrně širokou škálu činností, která zaměstnává mozek z mnoha oblastí a nejen pouze samotnou paměť.

everest.png
Moderní hry mohou být velmi komplexní, jako třeba Zaklínač 3

S příchodem virtuální reality lze navíc předpokládat, že hraní her bude mít ještě výraznější vliv, protože je mozek mnohem více přesvědčen, že jde o skutečnou realitu a stimulace je tak silnější.

Oficiální materiál (PDF) o studii naleznete na stránkách JNeurosci.org.

Video

Diskuze (23) Další článek: Zprávy Živě: OpenAI nás ochrání před zlou superinteligencí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,