Programování | Pojďme programovat elektroniku

Hrajeme si v PowerShellu. Nandáme to Linuxákům a jejich dokonalým terminálům

  • Nejlepší příkazová řádka? Tu mají přece linuxové a unixové systémy
  • PowerShell od Microsoftu ale zvládne možná ještě lepší kousky
  • Dnes v něm ovládneme kurzovní lístek ČNB

Pro fanouška Linuxu je to denní chléb a jedna z nejpropracovanějších funkcí operačního systému. My na Windows na to už ale občas zapomínáme, máme totiž nějaký ten grafický program úplně na všechno. Řeč je samozřejmě o příkazové řádce.

Byť si pod ní mnozí představí zaprášenou minulost a nevkusný MS-DOS, bylo by to krajně nefér, ve skutečnosti je to totiž všechno naopak. Ostatně, nebýt příkazové řádky, svět, jak jej dnes známe, by vůbec nemohl existovat.

Bez nadsázky! Ta hezká okénka aplikací se stíny, všemožnými efekty a s vyhlazenou typografií jsou vlastně jen tou nejsvrchnější vrstvičkou počítačového UI. UI, které hraje klíčovou roli na mobilech a běžných desktopech, nicméně na serverech, superpočítačích a dalších specializovaných mašinách, které řídí svět, dodnes vládnou blikající kurzor a sofistikované textové aplikace.

Dnes ovládneme kurzovní lístek ČNB

Ačkoliv jsou tedy doby MS-DOSu ty tam, černá obrazovka právem straší i v těch nejnovějších Windows. Ovšem pozor, tím opravdu nemám na mysli morálně zastaralou příkazovou řádku cmd.exe, ale samozřejmě moderní textový interpret PowerShell, který v sobě skrývá stovky a stovky příkazů – tzv. cmdletů – a docela mocný skriptovací nástroj.

49e6798a-9916-4468-b23f-08cb07138dde
Toto bude výsledek dnešní práce v PowerShellu. Tak hurá do toho

A protože nedělní večery patří bastlení, zkusíme si dnes v PowerShellu napsat jednoduchý program na zjišťování ceny chorvatských kun i evropského eura podle aktuálního kurzovního lístku České národní banky. V úvodu si ale nejprve připomeneme samotnou práci v textovém prostředí na několika příkladech.

Nejsem žádná lama, teleportuj mě rovnou na povídání o skriptu, který se bude dotazovat ČNB na kurzy měn. Jasně, žádný problém, klikni sem.

Diskuze (106) Další článek: Zase o krok napřed! V Japonsku opravuje elektrické dráty robot ovládaný přes VR brýle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,