Steam | Hry | Statistiky

Hráči mají jasno, zdaleka nejoblíbenější kombinací hardwaru je procesor Intel a grafika Nvidia

Steam od Valve je nejpopulárnější platformou pro distribuci a nákup počítačových her, přičemž zároveň slouží i jako ochranný systém, přes který se hry spouští a aktualizují. Díky tomu poskytuje pravidelně podrobné statistiky, které ukazují aktuální stav a trendy. V nejnovějším případě se podíváme, jaká byla situace v únoru letošního roku.

Stále platí, že kombinace Intelu a Nvidie patří mezi hráči mezi nejoblíbenější. Procesory Intel mají podíl 91 % a Nvidia se svými grafickými kartami pak rovněž vysokých 85 %. Většina hráčů už je vybavená čtyřjádrovými procesory, které tvoří 72 % všech sestav.

Hraní je v drtivé většině případů provozováno na operačním systému Windows, který má 98,3 % hráčů. Apple a jeho macOS používá pro hraní 1,3 % hráčů, kteří hrají nejvíce na MacBooku Pro. Linux pak pro hraní her využívá pouze 0,3 % uživatelů.

Zatímco nyní má největší podíl (68,5 %) Windows 7 a Windows 10 jen 25 %, minulý rok byla situace jiná – Windows 10 měla polovina hráčů. Důvodem změny podílu je obrovský nástup hráčů z asijského trhu, kde mají hráči obvykle starší počítače a rovněž slabší komponenty. Tomu odpovídají i propady podílů například monitorů s rozlišením Full HD a naopak zvyšování podílu monitorů s rozlišením třeba jen 1 366 × 768 pixelů.

Zajímavostí jsou ale i změny v oblasti headsetů pro virtuální realitu. Zatímco dříve mělo HTC Vive náskok oproti Oculus Rift, nyní už se situace obrátila a naopak Oculus Rift má 47,3 % majitelů a HTC Vive pak 45,4 % majitelů VR systémů. Situace je tak hodně vyrovnaná a určitě tomu pomohly i velké slevy. Také můžeme vidět menší nástup systémů Windows Mixed Reality, které už mají podíl 5,3 %.

Windows Mixed Reality jsme vyzkoušeli i na vlastní oči:

Diskuze (10) Další článek: Klíčování pozadí v reálném čase i bez zeleného plátna: nová funkce YouTube Stories

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,