HP věří, že s novými servery změní celé odvětví

HP představilo novou generaci serverů a věří, že díky nim předělá celý trh. Jsou samozřejmě zase o něco rychlejší a úspornější, ale především představují nový inteligentní systém.

Connect z Las Vegas: Dva roky práce, 300 milionů dolarů investovaných do výzkumu a vývoje a poznatky posbírané od tisíců zákazníků. Výsledkem tohoto receptu je nová generace serverů HP. Řada ProLiant Generation 8 přináší přes 150 různých inovací a podle slov zástupců firmy má jít o třetí fázi transformace celého serverového trhu.

Prvními dvěma fázemi byly projekty Moonshot a Odyssey. Ani současná třetí fáze nijak nenarušuje tradici pojmenovávání podle programů NASA a nese název projekt Voyager. „Našim cílem je kompletně transformovat serverový průmysl,“ věří si viceprezident HP Dave Donatelli, který novou generaci serverů představil novinářům, partnerům a zákazníkům na konferenci v Las Vegas. Zatímco Moonshot přinesl platformu úsporných serverů postavených na mobilních čipech a Odyssey nastavil novou cestu pro servery pro kritické aplikace, projekt Voyager má změnit práci s klasickými servery.

Technologie redukující práci lidí

Výrobci serverů mají to nešťastné postavení, že po stránce inovací často nehrají primární roli. Tu většinou mají firmy jako Intel, které dodávají technologie v serverech používané. HP, Dell, Fujitsu a další hráči se pak snaží tyto součástky dát co nejlépe dohromady a nabalit na ně vlastní služby, funkce a designové vychytávky. Inovace v serverech je tak prakticky pořád o tom samém – vydat novou řadu s rychlejšími a lepšími procesory, menší spotřebou, rychlejším zpracováním dat, jejich ukládáním a tak dále.

Klepněte pro větší obrázek
Jsou zase o generaci rychlejší a úspornější. Nově jsou také inteligentní. Servery HP ProLiant Generation 8.

„S každou řadou nových serverů jsme zvyšovali rychlost a snižovali spotřebu,“ potvrdil tuto skutečnost na sezení s novináři viceprezident HP Mark Potter. „To je samozřejmě důležitá věc,“ vysvětlil dále, „ale v rámci ProLiant Gen8 jsme se kromě toho zaměřili také na to, jak servery co nejlépe používat a ovládat.“ Nové servery tak nejenom, že běží na nových procesorech Intel Xeon E5 a na rozdíl od předchozí řady už dokážou skutečně rychle a dobře pracovat s SSD disky, ale disponují také jakousi inteligencí a mají zpříjemnit jejich správu.

„Při vývoji Gen8 jsme mluvili s několika tisíci zákazníky z celého světa a zjistili jsme, že většina z nich je frustrována údržbou a správou serverů,“ řekla ve Vegas v rozhovoru pro Živě.cz Janice Zdankus, která se v HP stará o kontakt se zákazníky. Její slova potvrdil také zástupce analytické skupiny Forrester Richard Fichera. „Neočekávané výpadky serverů stojí firmy obrovské peníze,“ dodal.

HP se proto rozhodlo, že radikálně sníží nároky na údržbu a cílem mimo jiné bylo, aby se o nové servery staralo co nejméně lidských rukou. Podle interních testů řada ProLiant G8 ušetří administrátorům až 69 procent času, 90 procent vydaného za technickou podporu a servery samy díky rozsáhlému monitorovacímu předejdou více než 50 procentům dosavadních problémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Smart Socket, Smart Drive, nové Xeony, podpora SSD, spousta monitorovacích čidel, inteligentní software.

Za méně starostí a problémů může nová architektura nazvaná HP ProActive Insight, která je úzce provázána s konvergovanou infrastrukturou HP. Nové servery tak mimo jiné odstraňují většinu manuálních úkonů. Například update je možné provádět automaticky pomocí ovládacího softwaru. Aktualizace jednotlivých racků dříve zabrala hodiny, nyní na to stačí minuty.

Moře senzorů monitoruje veškeré chování senzorů a umožňuje včasné rozpoznání problémů a jejich případné řešení. Jedním ze zajímavých senzorů je jakési „GPS pro servery“, které monitoruje, kde v datovém centru se nachází daný server. Díky podrobnému monitorování je možné předcházet neplánovaným výpadkům, což vždy stojí nemalé peníze. Podrobnosti o nových funkcích naleznete na oficiálním webu.

Klepněte pro větší obrázek
Jsme tu, abychom transformovali trh. Čtyři viceprezidenti HP. Zleva: Mark Potter, Dave Donatelli, Antonio Neri a Gary Thome.

Spolu s rozsáhlým monitorováním, automatizovanými procesy a inteligentním ovládacím softwarem přichází rovněž technická vylepšení. Servery Gen8 mají technologie Smart Socket a Smart Drive. Jde o nový systém osazování serverů procesory a pevnými disky. HP hodně sází také na SSD. Zatímco v Gen7 byly tyto disky až sedmkrát pomalejší, než disky SATA, u Gen8 je tomu naopak.

Kdo je víc propojený

Řadu HP ProLiant Gen8 si zákazníci budou moci začít kupovat od března tohoto roku a jejich velká část se bude montovat ve Foxconnu v Kutné Hoře. Zda se udávaná čísla a přínosy skutečně setkávají s realitou, tak lze prozatím ověřit pouze díky několika referenčním zákazníkům, kteří celý systém používali s předstihem. „Servery Gen8 nám skutečně pomohly výrazně zredukovat čas, který jsme trávili nad jejich údržbou a správou,“ popsal například v panelové diskusi své zkušenosti viceprezident Alcatel-Lucent Jeff Cortley. Ostatní zákazníci, se kterými jsem měl možnost mluvit, ocenili také rozsáhlý monitorovací systém jako jakousi nervovou síť.

Klepněte pro větší obrázek
IBM v loňském roce v serverech předehnalo o pár bodů HP.

Dělat technologie určené pro datová centra více inteligentními je nyní v kurzu. Cisco má například inteligentní sítě a IBM nabízí chytřejší byznys. Dostat ze serverů to nejvyšší možné maximum a umožnit jejich jednoduché řízení je ostatně důvod, proč dosavadní hardwaroví hráči budují vlastní softwarové divize. Do softwarových vod nedávno vstoupil také Dell a je možné, že i on brzy přijde s chytřejšími servery.

Očekává se, že byznys se systémy pro datová centra (servery, sítě, storage a na to navázaný software) v budoucnu výrazně poroste. Hlavním hnacím motorem je postupný přechod na cloud, ať už privátní, nebo veřejný, k jehož provozování jsou datová centra potřeba. Výrobci zároveň vidí, že je lepší nabízet kompletní řešení, což v případě HP znamená sestavení konvergované infrastruktury, do které spadá koupě 3Comu (sítě) nebo třeba 3PAR (storage). „Každý má najednou konvergovaná centra,“ okomentoval současnou situaci na trhu Dave Donatelli. „Ale my jsme byli první a na většině trhů jsme spolu s našimi partnery jednička nebo dvojka na trhu.“

V případě serverů si HP drží pozici dvojky těsně za IBM. Big Blue oproti HP v této oblasti roste o něco rychleji. Donatelliho tým ale věří, že díky novým inteligentním serverům růst zrychlí a jak už několikrát zaznělo, že změní trh.

Diskuze (13) Další článek: Sony chce napodobit Apple i Samsung a více propojit hardware a software

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,