HP s výrobou PC neskončí. A WebOS může vstát z mrtvých.

HP bude dál vyrábět notebooky a počítače, žádné oddělení a prodej se nakonec nekoná. Také se pustí do tabletů s Windows 8 a možná ještě oživí WebOS.

HP s výrobou počítačů, notebooků a příslušenství k nim nepřestane. Nová výkonná šéfka společnosti Meg Whitmanová to řekla analytikům a novinářům v konferenčním hovoru koncem minulého týdne a následně to firma oznámila v tiskové zprávě. Monstrózní plán odvolaného ředitele Léo Apothekera tak zůstane nenaplněn a HP si i nadále udrží pozici největšího výrobce a prodejce osobních počítačů na světě.

HPelitebook.jpg
HP EliteBook jsou velmi povedené notebooky na práci, přesvědčte se v našem videotestu.

„Hewlett-Packard je v první řadě hardwarová společnost,“ řekla Whitmanová. „Chceme sice vybudovat naše softwarové portfolio a zázemí, ale na druhou stranu si nemyslím, že jsme s hardwarem hotoví. V této oblasti je ještě mnoho příležitostí,“ dokončila myšlenku. Toto tvrzení ostře kontrastuje s Apothekerovou vizí, který chtěl z HP vytvořit společnost postavenou na sofwaru a službách, nikoliv hardwaru.

I když v průběhu několika posledních horkých měsíců zaznělo mnoho názorů, faktem zůstává, že divize Personal Systems tvoří zhruba třetinu příjmů společnosti. V loňském fiskálním roce osobní počítače přinesly do firmy přes 40 miliard dolarů. A jak udává poslední statistika skupiny IDC, HP se podařilo zvýšit podíl mezi výrobci počítačů z 17,8 procenta na 18,1 procenta.

Michael Dell měl pravdu

Whitmanová má oprávněné obavy, že by osamostatněná divize osobních počítačů přišla o silnou značku a obě firmy pak o výhodnější nákup součástek a vazby na dodavatele. To ostatně nedávno potvrdil také šéf konkurenčního Dellu Michael Dell.

Divize Todda Bradleyho tedy v HP zůstane. Whitmanová si ale je jistá, že se kolem tohoto tradičního byznysu vyrojilo několik velikých hrozeb, se kterými je nutné počítat. Ve výrobním řetězci firmě konkurují zejména levné asijské firmy, které dokáží cenu počítačů dostat ještě níže. Ve firemním sektoru klasickým počítačům začínají konkurovat cloudy, ke kterým se jako koncové stanice připojují zejména tenké klienty. A v oblasti spotřebitelského hardwaru nejvíce zatápí tablety.

HP Slate.jpg
Steve Ballmer na CES 2010 předvádí HP Slate, tablet s Windows 7. Skončil fiaskem. Ale za rok to HP s Microsoftem zkusí znovu, tentokrát už s Windows 8, tedy systémem na tablety připraveným.

V poslední době se objevují různé prognózy a statistiky, které říkají, že prodej klasických počítačů klesá právě na úkor tabletů. Pravdou ale je, že prodej PC jako celku spíše roste a klesá pouze prodej netbooků, což se ukázalo například při posledních finančních výsledcích Intelu. Klasické počítače by ale mohly v budoucnu stále mnoho říci. Už na letošní vánoční trh zamíří první modely ultrabooků od několika výrobců. Jak mi minulý týden potvrdil zástupce českého Intelu, firma si od těchto tenkých strojů a nových platforem slibuje hodně a počítačový trh rozhodně nevidí jako skomírající a padající.

Nová strategie HP už za pár dní

To ale nic nemění na tom, že vliv tabletů roste a ví to také v HP a jejich nová šéfová. Firma prozatím přesně nespecifikovala, jak dalece přehodnotila srpnové ukončení vývoje zařízení postavených na WebOS, dotykové placky ale rozhodně nabídne. Podle oficiálního vyjádření už HP spolupracuje s Microsoftem a příští rok nabídne tablety postavené na Windows 8. Dává to smysl, Microsoft totiž může, na rozdíl od webOS, k jejich platformě dotlačit vývojáře a zajistit kvalitní obsah a fungující ekosystém. A tablety to je především obsah. HP je mimoto tradiční silný a významný partner Redmondu po dlouhá léta.

HP_Touchpad.jpg
HP TouchPad s WebOS. Začal se prodávat v základní verzi za 499 dolarů, po nevalném úspěchu cena padla na 399 dolarů, ale ani to nezabralo. Okamžitě se vyprodal až když HP oznámilo konec výroby a cenu snížilo na 99 dolarů, aby se naskladněných tabletů co nejrychleji zbavil. V současné době můžete TouchPad získat za 149 dolarů ke každému zakoupenému notebooku HP v řetězci BestBuy. HP na každém prodaném kusu tratí 178 dolarů.

„Stále pracujeme na webOS, stále jsme ho nepohřbili,“ vyřkla Whitmanová na dotaz ohledně jejich systému. „Je to součást naší cloudové strategie,“ doplnila dále a zdůraznila, že se veřejnost brzy dočká podrobností. Brzy se dočkáme také jasné definice toho, čím vlastně HP je a jakou strategii nové vedení zvolí. „Otázkou je, co vlastně HP je? Víme, že je to komunikační problém, my ale nejdříve musíme zjistit, co jsme, nejdříve sami,“ řekla Whitmanová. Novou strategii firmy by měla odhalit už 21. listopadu při oznamování finančních výsledků za poslední finanční kvartál tohoto roku.

Vývoj ceny akcií HP:

 

Diskuze (22) Další článek: Co s Yahoo? Prodat to nejcennější – podíly v asijských firmách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,