HP Pavilion x2: rudá levná stylovka s USB-C

HP Pavilion X2 sází zejména na styl. Pokud vybíráte počítač podle vzhledu, jste na správné adrese. Zejména v v červeném provedení rozhodně dokáže Pavilion X2 zaujmout.

Jak dávám přednost černým a šedým počítačům, musím uznat, že se červená metalíza HP povedla. Ani nevadí, že jsou všechny kryty plastové, u tak malého tabletu nějaké větší kroucení nehrozí. Zdánlivě se zužující boční profil navíc zdatně maskuje tloušťku tabletu a magneticky dokovaná klávesnice zaujme tenkostí - nemá totiž žádný akumulátor nebo konektory.

IMG_7562.jpgIMG_7565.jpgIMG_7569.jpg

Pokud nehrajete jen na vzhled, ale oceníte i technické vychytávky, potěší nabíjení přes nové USB typu C, reproduktory s logem Bang & Olufsen a nebo plnohodnotný velký USB konektor na tabletu.

Po stránce hardwarové výbavy je Pavilion běžný malý konvertibilní tablet. Desetipalcový IPS displej s obyčejným rozlišením 1280 × 800, procesor Intel Atom Z3736F, 2 GB RAM a 64GB eMMC disk. Už jen touto charakteristikou je jasné, že máme před sebou základní notebook na nenáročné nasazení.

Bude stačit na surfování po internetu, nějaké to psaní v Office aplikacích a případně puštění nějakého filmu na cestách. Procesor je v tabletu samozřejmě chlazený pasivně, při větší zátěži si všimnete teplejšího krytu, není to ale nic, co by výrazněji vadilo. Pochválit musíme konektory, navzdory malým rozměrům je přímo na tabletu USB, USB-C pro nabíjení nebo jako další USB 2.0 miniHDMI a čtečka microSD. Právě díky microSD můžete vhodně rozšířit základní disk. Ani testovaná 64GB verze neoplývá nějakým velkým prostorem pro uživatelské programy a data. Kolem 20 GB si vezme systém a část disku pro obnovení.

IMG_7563.jpgIMG_7564.jpg

Tlačítka na tabletu tvoří vypínač, ovládání hlasitosti a tlačítko Windows. Reproduktory zabírají celý prostor po bočních stranách displeje a míří tak ideálně přímo kupředu s dostatečným prostorovým efektem. Přesto bychom od loga B&O čekali plnější zvuk, než jen průměrný bez slyšitelnějšího podílu dolních frekvencí. Stalé tedy platí, že objem logem nenahradíš. Zvuk stačí pro sledování filmů na pohovce, místnost ale nevyplní.

IMG_7566.jpgIMG_7568.jpg

Magneticky připojovaná klávesnice na rozdíl od konkurenčních modelů nemá doplňkovou baterii, pevný disk, nebo další porty. Tuto obyčejnost nahrazuje tenkostí a dobrým designovým propojením se samotným tabletem. Tlačítka na klávesnici jsou samozřejmě limitovány úhlopříčkou displeje, ale po čase se na ně dá zvyknout. Možná vás potrápí kondenzované šipky, ale u počítačů HP nejde o nic neobvyklého. Pohodlně široký touchpad zvládá gesta více prsty včetně klepání dvěma prsty pro pravé tlačítko myši, ale pohodlně stisknout jde jen v dolní polovině.

Naměřili jsme

839561522

PCMark 7 2347
PCMark 08 Basic 1079
PCMark 08 OpenCL 1075
výdrž film 7:11
výdrž kancelář bez WiFi 12:00

Tablet s klávesnici drží pevně, neodpadne ani při třepání za klávesnici. Současně tvoří klávesnice s tabletem pěkně sladěný komplet. Menší maximální úhel vyklopení displeje jde při sledování filmů nahradit otočením tabletu v doku, v tomto režimu se ale klávesnice a touchpad odpojí.

354964025
HP Pavilion x2 10-n005nc

Intel Atom Z3736F, 1,33/1,83GHz
2 GB DDR3
64 GB eMMC
10,1" IPS 1280×800
802.11b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 4.0
USB-C, USB, microHDMI, microSD, audio, 1Mpx kamera
33 Wh akumulátor
tablet: 262 × 10 × 173 mm
s klávesnicí: 262 × 20 × 182 mm
590 g tablet, 554 g klávesnice
32bitové Windows 8.1 s Bing

Výdrž tabletu stačí na sedmihodinové sledování filmů nebo dvanáctihodinové psaní testů. Proto ani nevadí, že v klávesnici není nějaký doplňující akumulátor.

Pavilion X2 je prostě stylovka do kavárny. Když nehledíte na technické parametry a chcete zaujmout okolí, bude se vám určitě líbit. Když dáte více na specifikace, je to docela normální levný stroj s pár chytrými vychytávkami. Pokud ale vybíráte počítač jen podle výsledků benchmarků, nejspíš půjdete jinam. Místo základní verze s 32 GB za osm tisíc ale doporučíme 64GB verzi za devět tisíc. Nabízí se přímo srovnání s nedávno testovaným Acer Aspire Switch 10E, který za podobné peníze v podobné konfiguraci nabídne navíc klasický pevný disk v klávesnici a rychlejší eMMC disk v tabletu.

Diskuze (18) Další článek: Apple údajně plánuje tvorbu vlastních TV pořadů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,