HP Pavilion 11t x2: 11,6palcový tablet a notebook v jednom

Nový hybrid od HP kombinuje 11,6palcový tablet s připojitelnou klávesnici, se kterou lze zařízení používat jako notebook. Uvnitř je nejnovější Atom.

V oblasti mobilních počítačů už si nemusíte vybírat pouze ze specializovaných zařízení, které se hodí na rozdílné činnosti, s hybridními formami lze mít v jednom balení rovnou dvě zařízení. I když taková hybridní forma je vždy horší z pohledu výdrže nebo hmotnost a velikosti, může být v některých ohledech výhodnější než dvě specializovaná zařízení.

Tentokrát společnost HP představila nový model Pavillion x2 11t, který je vlastně tabletem s připojitelnou klávesnicí.

HP Pavillion x2 11t: pod kapotou nejnovější Atom

Základ hybridu dva v jednom – Pavillionu x2 11t od HP (kódové označení 11t-h000) je tablet s 11,6palcovou úhlopříčkou a nízkým rozlišením 1 366 × 768. Jedná se ale o kvalitnější IPS panel a v poslední době to vypadá, že se už výrobci poučili a panely typu TN se pomalu začínají z takových zařízení vytrácet.

straight.jpg
Tablet a notebook v jednom, uvnitř je čtyřjádrový Atom

Veškerý hardware je ukrytý právě v těle tabletu. HP zvolilo nejnovější čtyřjádrový čip Atom Bay Trail (22 nm), který je běžným zákazníkům skrytý pod označením Pentium N3510. Procesor pracuje na frekvenci 2 GHz a má TDP 7,5 W (SDP 4,5 W). Uvnitř je samozřejmě integrovaný grafický čip Intel HD ze sedmé generace (jako u čipů Ivy Bridge) s frekvencí 750 MHz.

Vzhledem k podpoře v čipsetu lze zařízení osadit maximálně 8 GB operační paměti, HP se ale spoléhá pouze na 4 GB paměti v jednom slotu. Vzhledem k použitému operačnímu systému Windows 8.1 se nelze divit ani větší kapacitě interní flash paměti, která je už v základu 64 GB, lze si ale vybrat i model s kapacitou 128 GB.

Klasická výbava a přídavná baterie v klávesnici

HP Pavillion 11t x2 má poměrně běžnou výbavu, kterou lze nalézt i u konkurenčních zařízení podobného typu. Pro připojení externích zařízení lze použít jedno rychlé USB 3.0 nebo pomalejší USB 2.0. Externí monitor nebo televizi lze připojit přes HDMI výstup.

facing.jpg
Klávesnice má integrovanou baterii, která prodlužuje celkovou výdrž až na devět hodin

Tablet má nad displejem přední webkameru, obsahuje ale i zadní kameru. WiFi a Bluetooth je dnes samozřejmostí, potěší čtečka karet SD. Pokud jde o rozměry a hmotnost, samotný tablet je tlustý 1,2 cm a má hmotnost 785 g. Oddělitelná klávesnice má pak tloušťku 1,1 cm a hmotnost 703 g. Ve složeném stavu tak jde o přibližně 1,5 kg s tloušťkou 2,3 cm.

back.jpg
Zadní povrch tabletu má hrubý vzor, který se dobře drží v ruce

Klávesnice obsahuje i velký touchpad a má integrovanou dvoučlánkovou baterii, která rozšiřuje celkovou výdrž tříčlánkové baterie v tabletu. Dle HP by mělo zařízení se zmíněnými bateriemi vydržet téměř devět hodin, o konkrétní výdrži tabletu se sice nezmiňuje, ale vzhledem k rozložení baterií lze předpokládat něco kolem pěti hodin.

Parametry

  • Displej: 11,6″, 1 366 × 768, LED, IPS, lesklý
  • Procesor: čtyřjádrový Intel Pentium N3510, 2 GHz (Bay Trail, 22 nm)
  • Grafický čip: integrovaný v procesoru (7. generace Intel HD)
  • Operační paměť: 4 GB DDR3
  • Flash: 64/128 GB
  • Výbava: WiFi, Bluetooth, 1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, přední a zadní kamera, čtečka karet SD, HDMI, klávesnice s touchpadem a baterií
  • Rozměry a hmotnost: tablet – 1,2 cm, 785 g, klávesnice – 1,1 cm, 703 g
  • Baterie, výdrž: až 9 hodin na obě baterie
  • Cena, OS: od 600 dolarů (přibližně 14 500 Kč s DPH), Windows 8.1

 

Příliš vysoká cena

Nový model hybridu od HP má poměrně běžnou výbavu i výdrž, ničím neoslní, ani neurazí. Právě díky takto vyvážené kombinaci se systémem Windows 8.1 by jistě patřil mezi zajímavé modely, až na jednu důležitou věc.

Tablet má stanovenou koncovou cenu 600 dolarů ve verzi s kapacitou 64 GB. To je v přepočtu na naše podmínky kolem 14 500 Kč s DPH, což je opravdu příliš vysoká cena, obzvlášť pokud je uvnitř Atom. Pavillon t11 x2 se objeví v prodeji od 14. ledna příštího roku, což je krátce po CESu, kdy se jistě už představí další várka zajímavých tabletů a hybridů od jiných výrobců.

 

Diskuze (36) Další článek: Zprávy Živě: Nejdůležitější novinky roku 2013

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,