Horka jsou tady, chladíte pořádně?

Udeřila vedra, a spolu s nimi nastal čas na revizi chlazení v našich skříních. Pokud ještě nemáte ventilátor pro chlazení pevných disků v přední části skříně, je nejvyšší čas jej pořídit. Havárie disků obvykle bolí ze všeho nejvíc, a vysoké teploty jim neprospívají. Podíváme se na zapojení ventilátorů přes nejrůznější redukce a na snižování hlučnosti PC regulací otáček ventilátorů.
Kapitoly článku

Způsobů, jakými zpomalit otáčky ventilátorů, je mnoho. Vynecháme dražší či složitější řešení s využitím automatické termoregulace nebo digitálních panelů v ceně několika set, a vrhneme se na ta nejlevnější řešení.

Bastlete, ale s rozumem!

První z nich, zapojení 12V ventilátorů na 5V jsme si již popsali. Další, opravdu levnou možností, jak snížit otáčky, je regulace pomocí redukcí s odporem.

Experimenty s propojováním 12V a 5V větve tak, abychom dostali 7V, raději vynechejme. V případě, že se takto zapojený ventilátor zastaví, může to odnést i zdroj.

Další jednoduchý trik, jak zapojit dva ventilátory na 6V, je zapojení ventilátorů do série. V tomto případě se však také nedá jednoznačně říct, co se stane, když jeden ze dvou ventilátorů shoří. Jistota je kulomet, proto od tohoto způsobu také raději upustíme.

Dále je možné pořídit ventilátory s termoregulací. Ty se řídí okolní teplotou a v případě, že se zvýší, zvedne se i jejich rychlost. Výhodou je, že jsou tiché, protože většinu času jedou na minimální rychlosti, nevýhodou je, že mají svou hlavu a nepřinutíte je točit se rychleji, dokud se nezvedne teplota.

Jednoduše, s odporem

Pokud vám práce s pájkou, cínem a kleštěmi nedělá problém, můžete si vyrobit jednoduchý a levný zpomalovač ze dvou větrákových konektorů, jednoho odpůrku a dvou či tří drátů.

Jednoduchá redukce za pár korun.

Jistě se najdou lidé, kteří budou namítat, že odpory ve skříni zbytečně topí, ale rozhodně to není něco, co by zvedlo teplotu ve skříni o dva stupně.

Celý návod na výrobu se na našich stránkách objevil již dávno, pokud jej neznáte, najdete jej zde. Druhou stránku, zabývající se propojením obou větví ignorujte. Za přečtení stojí i diskuze pod článkem.

Následující graf vznikl měřením různých kombinací odporů se třemi ventilátory. Na vodorovné ose je testovaný rezistor, na svislé jsou naměřené otáčky. Hodnoty u grafu jsou naměřené, a jsou proloženy křivkami.

Graf závislostí otáček na použiých rezistorech.

Nejrychlejší měřený ventilátor byl malý čipsetový, o rozměrech 40×40 mm. Při standardním napětí běží na na 5625 otáčkách.

Pomalejší se třemi tisíci otáček byl Cooler-Master z pasivu chladiče procesoru a jeho rozměry jsou 60x60 mm.

Nejpomalejší je pak osmdesátimilimetrový Spire FD08025B1L3 s kuličkovými ložisky, který má dle údajů výrobce běžet na 2500 ot./min. Při měření na 12V běžel na 2350 otáčkách.

Z grafu tak můžete předem odhadnout, jaký odpor je třeba k dosažení určitých otáček. Výsledek nebude stoprocentní, spíše přibližný, ale jako odrazový můstek to stačí. Pokud vyrazíte na nákup, pořiďte si rovnou místo jednoho tři různé odpory lišící se o pět či deset ohmů. Jeden odpor je otázka dvou až pěti korun.

Odpory do patnácti ohmů se na hlučnosti ventilátorů skoro neprojeví, význam má dvacet ohmů a víc. Pozor si také dávejte na příliš velké zpomalení, při nízkých otáčkách mají ventilátory malou účinnost. Nejlepší je pohybovat se v rozsahu 900-1500 ot./min.

Redukce s odpůrkem se zapojuje mezi napájecí konektor a ventilátor.

Ventilátor zapojený přes redukci a odpor.

O něco lepší než obyčejný odpor jsou regulátory stavitelné. K chladičům se dodávají buď přepínací (nízké, střední, vysoké otáčky), nebo s potenciometrem.

Regulátor přidávaný k chladičům freezone.

Vyfotografovaný regulátor má odpor 100 ohmů a otáčky ventilátoru můžete regulovat naprosto plynule. Zapojuje se, stejně jako předcházející redukce, mezi napájení a ventilátor.

Regulátor zapojený mezi desku a ventilátor.

Podobná redukce se dá zhotovit i podomácky s pomocí drátkového potenciometru, jeho cena se pohybuje kolem sedmdesáti korun. V případě, že uvažujete o regulaci otáček u většího počtu ventilátorů, se vyplatí sáhnout po hotovém čelním panelu, na kterém bývá těchto regulátorů několik.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,