Zdraví | Hodinky

Hodinky iBeat Heart Watch přivolají pomoc v případě srdeční zástavy

Mnohé chytré náramky a hodinky nabízejí funkci měření srdečního tepu. Hodinky iBeat Heart Watch jdou ještě o krok dál – v případě srdeční zástavy dokážou automaticky přivolat laickou i odbornou pomoc.

Na spodní straně hodinek jsou optické senzory, které nepřetržitě monitorují tepovou frekvenci, sílu pulsu, průtok krve a její okysličení. Pokud dojde ke zpomalení krevního oběhu či zástavě, jsou hodinky schopné přivolat pomoc.

Pomocí čidel dokážou iBeat Heart Watch poznat probíhající srdeční zástavu svého majitele. Jestliže je v bezvědomí nebo nereaguje déle než deset sekund, odešlou textovou zprávu dohledovému týmu iBeat, dobrovolníkům programu „first responders“ a zadaným tísňovým kontaktům. Díky integrované GPS a mobilnímu datovému připojení jsou příjemci informováni o přesné poloze uživatele.

V případě srdeční zástavy hraje roli takřka každá sekunda a hodinky mohou přispět k rychlejšímu poskytnutí první pomoci ať už formou srdeční masáže nebo použitím defibrilátoru.

Aplikace pro mobilní telefony poskytuje v reálném čase informace celkovém zdraví, úrovních aktivity a historii všech událostí. Uživatel do ní může zadat informace o užívaných lécích, alergiích a další údaje, které budou předány přivolaným záchranářům v případě zástavy.

Chytré hodinky jsou zapojeny do projektu Heart Hero Network, což je síť dobrovolníků, proškolených v kardiopulmonální resuscitaci. Tito dobrovolníci budou upozorněni prostřednictvím notifikace, pokud v jejich okolí někdo potřebuje pomoc, než přijedou záchranáři. Druhému dobrovolníkovi v dané oblasti přijde oznámení s výzvou k vyzvednutí nejbližšího defibrilátoru.

Kromě automatické detekce srdeční zástavy jsou hodinky vybaveny tlačítkem pro přivolání pomoci. Po jeho stisku se zeptají, zda je uživatel v pořádku a v případě negativní odpovědi nabídnou možnosti jako „jsem v nebezpečí“, „jsem zraněn/á“ či „krvácím“. Na základě odpovědi pak kontaktují příslušné tísňové linky.

Hodinky iBeat Heart Watch mají baterii, která vydrží na jedno nabití až čtyři dny. Součástí balení je dokovací stanice a klip, přes které vybité zařízení nabijete na 100 % během jedné hodiny.

iBeat Heart Watch jsou k dispozici v černé a bílé barvě ve dvou velikostech prostřednictvím oficiálních webových stránek. Stojí 249 dolarů (asi 5530 Kč) plus počítejte s paušálem za službu v ceně 17 dolarů (cca 380 Kč) za měsíc. Poštovné do Česka je zdarma.

Diskuze (9) Další článek: Digitální Česko startuje. První krok je nadějný, e-volby jsou ale ještě daleko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,