Hlavní zdroj tržeb Applu se za posledních několik let zcela otočil

Vývoj tržeb Applu nyní trhá veškeré rekordy nejen v historii společnosti, ale i v rámci segmentu elektroniky. K dispozici jsou různé infografiky, ale na webu Wings of Reason se objevily poměrně zajímavé porovnávací grafy tržeb Applu za posledních pár let.

Jak můžete vidět na obrázcích, hlavním tahounem Applu v oblasti tržeb je iPhone a iPad. Na dalším místě jsou pak přenosné počítače. Další, ale mnohem nižší tržby jsou pak z iTunes Store, desktopových počítačů, iPodů, softwaru a služeb a ostatních příslušenství.

Apple-Revenues-Slopegraph2.png
Příjmy Apple dle druhu v průběhu let 2006 až 2012. Zdroj: Wings of Reason

Na druhém obrázku je pak velmi dobře vidět, jak se u Applu proměnil zdroj příjmu. Zatímco před několika lety to bylo především díky softwaru, službám a dalším „nehmotným“ věcem, nyní je to ze 75,6 % právě hardware, který zajišťuje Applu příjmy. Srovnání je procentuální v rámci celého příjmu.

slopegraph-devices.png
Proměna příjmů a nástup hardwaru, který nyní tvoří 75,6 % příjmů Applu. Zdroj: Wings of reason

Celou změnu odstartovaly právě nová zařízení v podobě iPhonu a tabletu iPad. Velkých možností v oblasti prodeje nejen „post-pc“ hardwaru si všimli i další velké společnosti, například Google nedávno koupil mobilní divizi Motoroly a připravuje Google Glass, Amazon má také vlastní tablety a zahrnout lze i Microsoft s jeho tablety Surface, potažmo i herní konzolí Xbox a podobě.

Diskuze (22) Další článek: VMware: Hardware už nebude hrát klíčovou roli, potřeba ale bude

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,