Hitachi představí první DVD-RAM 4,6GB camcorder na světě

Firma Hitachi oznámila první DVD-RAM camcorder na světě s kapacitou 4,6 GB.
Firma Hitachi oznámila, že dne 25. srpna letošního roku představí první DVD-RAM camcorder na světě. Ve stejný den bude zároveň představen i DVD-RAM videorekordér. Počítačové DVD-ROM a DVD-RAM mechaniky budou představeny již během července. DVD-RAM produkty jsou kompatibilní s 4,7 GB DVD-RAM standardem.

Když je mechanika, musí být i média. Proto firma Maxell představí svá média pro tyto produkty firmy Hitachi. Dne 10. července to bude 4,7 GB DVD-RAM přepisovatelný disk pro počítače. 25. srpna (tedy v den uvedení DVD-RAM camcorderu Hitachi) představí 2,8 GB DVD-RAM disk právě pro videokamery. Tato kapacita stačí pro záznam 60 minut v high-quality módu.

Vlastní disky budou k dispozici v pěti různých formátech. Vedle jednostranného formátu s kapacitou 4,7 GB bude k dispozici i oboustranná varianta s výslednou kapacitou 9,7 GB. Kromě obvyklého 12 cm formátu bude k dispozici i 8 cm „singl“ (ovšem s přiměřeně menší datovou kapacitou).

Živě komentuje: Myšlenka DVD camcorderu není nová. Vzpomínám si, že před několika lety firma Samsung v kanadském Torontu prodala jisté malé testovací množství těchto přístrojů. Bohužel další informace se mi tehdy nepodařilo získat. Obecně vzato je myšlenka zápisu videodat na diskové médium místo páskového dobrá. Páskové médium je nepraktické pro velmi pomalý přístup ke konkrétnímu místu na kazetě. Mimoto se jedná o magnetické médium, které je citlivé na jakékoli magnetické pole (i magnetické pole Země v malé míře ovlivňuje). Jako každé magnetické médium ovlivňuje magnetická vrstva sama sebe (psycholog by řekl, že má autodestrukční sklony). Naproti tomu optický disk má řádově menší přístupovou dobu, zabírá méně prostoru a je naprosto imunní vůči magnetickému poli. I toto mohou být argumenty, které rozhodnou o budoucnosti DVD-RAM camcorderů a videorekorderů.

Váš názor Další článek: OneBigCD – chcete zdarma JAKÉKOLI MP3?

Témata článku: , , , , , , , , , , ,