SSD | Herní konzole | Playstation 5

„Herní“ SSD od Sony určené pro PlayStation 5 patří mezi nejrychlejší na trhu

Herní konzoli Sony PlayStation 5 lze dodatečně vybavit rychlými SSD od různých výrobců, které doplňují integrované SSD s kapacitou 825 GB přímo na desce. Sony ale požaduje, aby byly velmi rychlé a využívaly tak možností rozhraní PCI Express 4.0. Rychlost čtení by tak neměla být nižší než 5,5 GB/s jako u interního úložiště.

Společnost Nextorage, která patří pod Sony, začne tento měsíc v USA přes Amazon prodávat nové modely SSD řady NEM-PA přímo pro PlayStation 5. Dle specifikací však Sony rozhodně na výkonu nešetřilo a SSD mají rychlosti srovnatelné s tím nejlepším, co je aktuálně na trhu. Z pohledu technologií nechybí těmto modelům 2GB DRAM paměť, dynamická SLC cache, LDPC a další novinky pro optimalizaci rychlosti a výdrže.

Zatím budou na výběr 1TB a 2 TB modely, které mají maximální rychlost sekvenčního četní až 7,3 GB/s. Zatím nejrychlejší SSD na trhu pro PCI Express 4.0  se dostávají jen o trochu výše na 7,4 GB/s.

V případě zápisu a náhodného přístupu už se výkon liší dle kapacity, stále však jde o výborné hodnoty. Větší 2TB zvládne sekvenční zápis rychlostí až 6,9 GB/s, menší pak až 6 GB/s. U náhodného čtení a zápisu má větší kousek stejný jeden milion IOPS, 1TB pak zvládne 750 tisíc IOPS u čtení a jeden milion IOPS u zápisu. Spotřeba je u většího až 9,6 W, u menšího pak maximálně 6,7 W.

Na větší 2TB SSD lze v rámci pětileté záruky zapsat až 1,4 PB dat (1 400 TB), u 1TB verze pak 700 TB. To jsou solidní hodnoty. Chlazení zajišťuje černý pasivní hliníkový blok. Ceny zatím nebyly zveřejněny, takže teprve uvidíme, jestli budou mít „prémiovou“ přirážku.

Diskuze (6) Další článek: Konec posouvání ručiček hodinek ve Spojených státech. Američané natrvalo zůstanou u letního času

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,