HalfKeyboard: klávesnice, na které chybí polovina písmen

Trošku kuriózní pokus, jak docílit komfortního psaní u kapesních počítačů a mobilů.
Problém příliš maličké nebo i vůbec neexistující klávesnice u mobilů a kapesních počítačů je známý: přesto, že tato zařízení jsou elegantní, lehká a fungují bez drátů (i na Internet), rádi se pak pro napsání čehokoli delšího vracíme zpátky k „velkému“ počítači.

Se zajímavým pokusem přichází HalfKeyboard: klávesnice s víceméně standardními velikostmi kláves, ale taková, u které chybí její pravá polovina: když se podíváte na svou klávesnici u PC, pak HalfKeyboard sahá zleva po klávesy T, G a B, horní dvě řady chybí úplně, ale mezerník je přítomný. Klávesnice má pak rozměr běžné kalkulačky a snadno si ji strčíte do kapsy.

Jak ale s tímto divným tvorem psát? Že by její tvůrci vymysleli nějaký novodobý těsnopis, kde ze slov vymizí písmena nalézající se na pravé straně klávesnice? Nic takového – mezerník funguje jako klávesa Shift, která přepne tuto klávesnici do režimu, kdy funguje jako zrcadlově převrácená pravá strana klávesnice. (HalfKeyboard má i klávesy Shift a Alt, pro psaní velkých písmen, cifer a dalších znaků). Za produktem HalfKeyboard stojí studentská firmička (Matias Corp.), která ovšem pro svůj záměr získala investičního partnera.

Člověk si prý zvykne i na šibenici a jistě by natrénoval rychlé psaní i s touto klávesnicí, určitě rychlejší než přes tlačítka mobilu nebo vyťukávání perem na Palmu. Autor HalfKeyboardu tvrdí, že si člověk snadno zvykne „za dvě minuty“, což asi pravda nebude, uvádí ale výzkum (vlastní), podle kterého lze po krátkém tréningu u lidí, kteří jsou zvyklí psát všemi deseti, dosáhnout tempa přes 60 slov za minutu (250 znaků za minutu). Klávesnice ještě není na trhu a autor tvrdí, že bude letos v prosinci; ke kapesním počítačům se připojuje externě a má stát (bohužel) 250 dolarů, tj. okolo 10 000 Kč. (Pokud uspěje, cena jistě prudce klesne).

Má takovéto zařízení šanci na úspěch? Určitě si ji nepořídí každý už kvůli ceně, a především je zde jedna otázka, kterou autoři pro jistotu nezmínili: přeučování tam a zpět při přesouvání se od osobního počítače ke kapesnímu atd. – musí to být podobně obtížné, jako kdyby písař píšící všemi deseti byl chvilku přinucen psát na QWERTY klávesnici a pak chvíli na Dvorakově (jiné rozložení písmen) klávesnici. Víme ostatně, jaké problémy dělá zručným písařům jenom přehazování standardní a programátorské klávesnice, tj.“ www.seynam.cy“.

Diskuze (2) Další článek: Autodesk více vydělal a méně utratil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,