Anonymous | Rusko | Kyberválka

Hackeři z Anonymous vyhlásili Rusku kybernetickou válku. Terčem už byly státní weby i televize RT

Kolektiv hackerů vystupujících pod názvem Anonymous vyhlásil na Twitteru kybernetickou válku Rusku. Ve čtvrtek podnikl řadu útoků na webové stránky ruské dumy, ministerstva obrany, Kremlu a televizní stanice RT, která je označována za hlavní propagandistický kanál ruské vlády.

Hackeři tak reagují na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, kterou doprovázejí masivní systematické kybernetické útoky na weby ukrajinských bank a vládních institucí. Představitelé ukrajinského ministerstva obrany proto požádali hackerské podsvětí o pomoc při posilování kybernetické bezpečnosti.

Jegor Aušev, spoluzakladatel kyjevské společnosti Cyber Unit Technologies zabývající se kybernetickou bezpečností, sdělil, že ofenzivní dobrovolníci budou provádět digitální špionáž proti ruským silám, zatímco defenzivní dobrovolníci pomohou chránit infrastrukturu země.

Anonymous vyhlašují válku

V dalších příspěvcích hackeři vyslovili své přesvědčení, že Ukrajina je demokratická země napadená fašistickou diktaturou a nejde o bitvu mezi NATO a Ruskem, ale o boj demokracie s fašismem. „Chceme, aby ruský lid pochopil, že víme, jak je pro něj těžké vystupovat proti diktátorovi ze strachu z represí,“ uvedl decentralizovaný hackerský kolektiv.

„Anonymous se v současné době podílí na operacích proti Ruské federaci. Naše útoky jsou zaměřeny proti ruské vládě. Je nevyhnutelné, že bude s největší pravděpodobností zasažen i soukromý sektor,“ uvádí příspěvek na sociální síti Twitter.

Součástí akce byly také útoky typu DDoS (snaha o vyřazení webové stránky z provozu jejím zahlcením) na webové stránky ruských poskytovatelů internetových služeb Com2Com, Relcom, Sovam Teleport a PTT-Teleport Moscow.

Kdo jsou Anonymous?

Anonymous je decentralizovaný kolektiv bez hierarchie a vedení, který je spojován s internetovými útoky po celém světě. Jejich cílem je potrestat vlády a organizace za politiku, s níž hackeři nesouhlasí. Členové se označují jako „Anons“ a používají masky s podobiznou Guye Fawkese.

Skupina se proslavila svými hackerskými kampaněmi proti vládním institucím i stránkám s dětskou pornografií. V roce 2008 uspořádala v rámci „Projektu Chanology“ sérii protestů, pranků a hackerských útoků zaměřených na scientologickou církev.

Mezí cíli „hacktivismu“ Anonymous byly také vládní agentury Spojených států, Izraele, Tuniska, Ugandy a dalších zemí, organizace zabývající se ochranou autorských práv, baptistická církev Westboro a korporace jako PayPal, MasterCard, Visa a Sony. V roce 2013 vyhlásili válku tajným „chatovacím stránkám“, které používají pedofilové k obchodování s obrázky dětí.

Diskuze (37) Další článek: Arducam Autofocus Camera je nelepší foťák pro Raspberry Pi. Má 16 megapixelů a konečně automatické ostření

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,