Hackeři si zdarma vybírali peníze z předem infikovaných bankomatů

Většina používaných bankomatů běží na starších operačních systémech, které mají velké množství závažných bezpečnostních děr, kterých lze využít pro instalaci vlastních programů. Jak informoval web Mashable, minulý rok se hackeři zaměřili na bankomaty s Windows XP.

Plán byl poměrně jednoduchý, násilím se hackeři dostali dovnitř bankomatu a přes flash disk infikovali operační systém vlastním programem, který byl před kontrolními systémy zcela ukrytý.

Tajný běžící program umožňoval později přijít k bankomatu, zadat 12místný kód, který spustil speciální rozhraní pro detekci množství peněz jednotlivých druhů bankovek a jejich snadného výběru. Hackeři se tak samozřejmě vždy zaměřili na ty s největším objemem peněz, aby se u bankomatu zdrželi co nejkratší dobu.

Sehnat starší bankomaty pro testování není dnes žádný problém, v tomto případě museli mít hackeři podrobné znalosti o fungování systému a softwaru bankomatu

Gang zlodějů si mezi sebou vytvořil i pojištění druhým kódem, který pravděpodobně věděl pouze jiný člen skupiny. Během chvilky po výběru bankomat fungoval zcela normálně a proto se nakonec podařilo takový bankomat vykrást i několikrát.

Technici zkrátka na žádný problém nenarazili. Teprve po podrobnější analýze se pak zjistilo, že si hackeři ani nelámali hlavu s přejmenováním hlavního řídícího programu, který měl název hack.bat.

 

Diskuze (69) Další článek: Acer Iconia A1-830: levný osmipalcový tablet inspirovaný iPadem mini

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,