Osobnosti počítačové historie | Nintendo

Gunpei Jokoi. Příběh o tom, jak Nintendo vyrostlo od papírových karet po legendu počítačových her

Japonský vývojář Gunpei Jokoi je považován za jednu z klíčových postav videoherního průmyslu. Prakticky celý svůj život spojil s firmou Nintendo, jíž napomohl dostat se na výsluní. Je to čtvrt století od jeho tragického úmrtí.

Jokoi se narodil 10. září 1941, vyrůstal v japonském Kjótu a vystudoval elektroniku na tamní univerzitě Dóšiša. Společnost Nintendo byla tou dobou v Japonsku velmi známou rodinnou firmou, která se už od svého založení (1889) orientovala na výrobu hracích karet pro karetní hru hanafuda. Jokoi do ní nastoupil v roce 1965, aby udržoval výrobní linku, která karty tiskla.

image.png

V polovině šedesátých let však trh s hracími kartami upadal a společnost hledala nové zdroje zisku. Experimentovala v různých odvětvích, zkoušela třeba prodej instantní rýže, nicméně obchodní úspěch nepřicházel. Firma se začala se zaměřovat na dětské hračky. Její prezident a pravnuk zakladatele Hiroši Jamauči požádal Jokoie, aby zkusil pro nově vznikající divizi něco vymyslet. Jokoiho Ultra Hand – prodloužená dřevěná ruka se okamžitě stala hitem a prodalo se jí přes milion kusů.

Světelná pistole

Jokoi přešel od montážní linky k výzkumu a vývoji. Pro společnost Nintendo následně navrhl řadu úspěšných hraček, včetně Beam Gunu, předchůdce Zapperu, který byl pak v polovině osmdesátých let součástí konzolí NES. Při výrobě této hračky Jokoi spolupracoval s Masajukim Uemurou ze Sharpu. Společně vyvinuli plastovou pistoli, která vystřelovala paprsek světla na solární články jako terče. Společnost Nintendo využila tuto technologii k přeměně starých bowlingových drah na střelnice.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Intel ukázal prototyp Thunderboltu 5. Má spoustu novinek a rychlost vzroste až na 120 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,